Hjem Nyheter Tyrkias beskjed i kveld: Sverige og Finland får ikke gå med i...

Tyrkias beskjed i kveld: Sverige og Finland får ikke gå med i NATO

5

NATO Den tyrkiske presidenten kunngjorde mandag kveld at han ikke vil slippe Sverige eller Finland inn i NATO.

Den tyrkiske presidenten vil ikke slippe Sverige og Finland inn i NATO. Foto: Russian Presidential Office, (CC BY 4.0) / Finland regering, (CC BY 2.0).

Torsdag kunngjorde den finske regjeringen sin intensjon om å slutte seg til NATOs krigsallianse. Mandag kunngjorde den svenske regjeringen at de hadde tatt samme avgjørelse. Begge land ønsker å slutte seg til NATO sammen.

Nå har imidlertid NATO-landet Tyrkia satt kjepper i hjulene for de nordiske landene. Allerede fredag ​​uttrykte landets president Recep Tayyip Erdoğan sin skepsis til landenes tiltredelse.

Siden den gang har det pågått forhandlinger mellom tyrkiske, svenske og finske representanter under NATO-møtet i Berlin.

Den svenske regjeringen har håpet at tyrkerne vil endre saken, men dette så ikke ut til å være tilfellet etter møtet mellom den svenske utenriksministeren Ann Linde (S) og hennes tyrkiske kollega Mevlüt Çavuşoğlu, som mente at den svenske ministeren opptrådte respektløst.

Tyrkia er sterkt kritisk til spesielt Sverige fordi regjeringen har gode relasjoner til kurdiske PKK og PYD. De påpeker også at «Sverige har terrorister [kurdere] i sitt parlament».

Klar beskjed fra Erdoğan

Bare noen timer etter at Sverige annonserte sine intensjoner, går den tyrkiske presidenten ut med nok en uttalelse, og denne gangen ser han ut til å være enda mer kritisk.

Tyrkia vil ikke godkjenne verken Sverige eller Finlands søknad, lyder den siste meldingen fra Erdoğan, ifølge Reuters. Presidenten sier også at landene ikke trenger å prøve å starte forhandlinger, da Tyrkia ikke er interessert i slike.

Samtidig presenterer Erdoğan hva Sverige og Finland må gjøre for å få godkjent søknadene sine. Tyrkerne krever at landene opphever våpenembargoene mot Tyrkia, og at alle PKK-medlemmer utleveres til Tyrkia.

Dette gjelder seks personer i Finland og 11 personer i Sverige. De ønsker også at Sverige skal overlevere 10 medlemmer av Gülen-bevegelsen.

Tyrkia virker imidlertid sikre på at kravene ikke blir oppfylt, og svarer dermed med et blankt nei.

– De kommer til Tyrkia på mandag. Kommer de for å overbevise oss? Unnskyld meg, men de burde ikke slite seg ut, sa Erdoğan til Reuters.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
5 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Roar
Roar
8 måneder siden

Takk! Da gjenstår det å få Norge ut av NATO, og Jens Stoltenberg i fengsel.

Howi
Howi
8 måneder siden

Rens europa. Tyrkia tilhører europa og nordisk folk, ingen muslimer eller jøder bør ha rett til og være her.

proverbs 26:11
proverbs 26:11
8 måneder siden

Erdogan er passe «based», og har gode forbindelser både innad i NATO og overfor Russland. Han tenker først og fremst på sitt eget land og ikke på den nokså skrøpelige alliansen Tyrkia er med i, men ønsker selvsagt å få både i pose og sekk av fordeler. Kynisk? Utvilsomt. Men nå kan kjærringene i Finland og Sverige, og våre egne kjærringer – Stoltenberg og Støre – få seg en på kjeften, noe som ville glede meg stort.

trackback
8 måneder siden

[…] Tyrkias beskjed i kveld: Sverige og Finland får ikke gå med i NATO […]

trackback
7 måneder siden

[…] Tyrkias beskjed i kveld: Sverige og Finland får ikke gå med i NATO […]