Hjem Nyheter Tyrkias parlament har stemt ja til Sverige i NATO

Tyrkias parlament har stemt ja til Sverige i NATO

UTENRIKS Etter en flere timers debatt i går stemte Tyrkias parlament for å ratifisere Sveriges NATO-søknad. Nå gjenstår bare Erdogans signatur.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Sveriges statsminister Ulf Kristersson under NATO-toppmøtet i Litauen i sommer. Foto: Nato/Twitter.

Tyrkias parlament diskuterte i går Sveriges NATO-søknad før avstemningen, hvorpå 287 stemte for og 55 mot ratifiseringen.

Ifølge Aftonbladet var det mange partier som ønsket å si sin mening om saken, og enkelte politikere argumenterte mot NATOs nordiske ekspansjon. De fleste hevdet at Sverige fortsatt beskytter terrorister, mens andre brukte geopolitiske argumenter.

– Sveriges inntreden i NATO er ikke en enkel utvidelse av alliansen. Det kan til og med være lyden av en ny kald krig som vil antenne Europa, sier Mustafa Kaya fra Saadet Partisi (SP).

Regjeringspartiet AKP var imidlertid åpent positive til Sveriges NATO-søknad.

– Å opprettholde NATOs sterke og effektive avskrekkingskraft er blant våre politiske og militære prioriteringer. I denne sammenheng støtter vi NATO-utvidelsen, sier Fuat Oktay, leder av utenrikskomiteen.

President Recep Tayyip Erdogan må imidlertid signere ratifikasjonen for at den skal bli juridisk bindende. For Finland tok det bare noen få dager, men mange spår at dette kan være Erdogans siste sjanse til å forsinke prosessen.

I tillegg har Ungarn ennå ikke stemt over Sveriges NATO-søknad, til tross for at opposisjonen i det ungarske parlamentet på tirsdag krevde en ekstraordinær sesjon for å løse saken raskt. Statsminister Viktor Orban har på sin side invitert den svenske statsministeren Ulf Kristersson (M) til Budapest for å forhandle. Den svenske utenriksministeren Tobias Billström (M) har imidlertid avvist dette fullstendig.

– Jeg ser ingen grunn til å forhandle, sier Billström til Ekot.