Hjem Nyheter Globalt Tyske politikere advarer mot «Trump effekten»

Tyske politikere advarer mot «Trump effekten»

Tyskland I Tyskland advarer nå tyske politikere mot det de kaller for «demagogisk populisme» i kjølevannet av Donald Trumps valgseier og nasjonalismens fremmarsj i Europa.

Trump_supporter

Fenomenet Donald Trump skaper nå grunn til bekymring i Vesten ettersom ledere innen politikk og næringsliv sliter med dårlig omdømme og taper terreng til fordel for «demagogisk populisme», advarte Tysklands finansminister Wolfgang Schaeuble i en artikkel i det tyske magasinet Bild på torsdag.

– Donald Trumps uventende seier i det amerikanske presidentvalget vil mest sannsynligvis ha en enorm innvirkning på Tyskland og utover, skriver han og forsetter:

– Demagogisk populisme er ikke bare et problem i USA. Politisk debatt andre steder i Vesten er også i en alarmerende tilstand.

Til slutt kommer han med en til oppfordring til den politiske eliten om å ta lærdom av det amerikanske presidentvalget.

– Alle må være klar til å lære, og hvis vi er åpne for endring og evnen til å tenke nytt, vil demagogisk populisme få det vanskelig, konkluderer han.

Schaeubles meninger deles av Sigmar Gabriel, tysk visekansler og økonomiminister, som på onsdag kalte Trumps seier et varselsignal for både Tyskland og Europa.

– Den nye amerikanske presidenten er en pioner innen en ny autoritær og sjåvinist internasjonal bevegelse, skal Gabriel ha sagt i følge Reuters.

Den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen skal også ha reagert negativt på det demokratiske valget i USA da hun i Tysk TV sa at valgresultatet kom som et «stort sjokk» på henne.

https://www.youtube.com/watch?v=4Xlo84PsT_w

Positive nasjonalister, verden over

I mellomtiden har nasjonalistiske partier i Europa ønsket nyheten velkommen. Leder for Østerrikes Frihetspartiet (FPÖ), Heinz-Christian Strache, skrev på Facebook at «den politiske venstresiden og det slaskete etablissementet blir nå straffet av velgerne og blir stemt ut av ulike maktposisjoner».

Partiets kandidat Norbert Hofer som ønsker innvandringsstopp og som åpenlyst er motstander av EU har i følge meningsmålinger store sjanser for å vinne det kommende østerrikske presidentvalget som er planlagt den 4. desember. Hofer var opprinnelig favoritt til å vinne valgets andre omgang tidligere i år, men ble til slutt slått på forbausende vis med en liten margin av poststemmer. På grunn av mistanker om valgfusk klaget FPÖ valgresultatet inn for forfatningsdomstolen som 1. juli 2016 kom med en kjennelse som ugyldiggjorde valgets andre omgang på grunn av «uregelmessigheter i opptellingen av poststemmene».

Nigel Farage, lederen for United Kingdom Independence Party (UKIP) som ledet Storbritannias løsrivelse fra EU, gratulerte Trump for hans seier og kom med følgende melding:

– Nasjonalstaten er tilbake. 2016 er året at folk stemte for forandring og for å ta tilbake kontrollen over sine liv. Trumps valgseier er som en stor versjon av Brexit», sa han i en uttalelse onsdag.

Også Gyllent daggry, Hellas’ tredje største parti, har uttalt seg positivt om Trumps valgseier.

– Gyllent daggry ser positivt på Donald Trumps seier i det amerikanske valget, en seier mot det politiske og økonomiske etablissementet i USA. Det er verdt å merke seg at i løpet av valgperioden ble Donald Trump bokstavelig talt lynsjet av de store massemediene i USA, i tillegg til av innenlandske oligarkene. Tiden for nasjonal-stater mot globalisering nærmer seg, uttalte partileder Nikos Michaloliakos.

Kilde:
‘Trump effect’ now possible elsewhere due to Western leaders’ images – German finance minister