Hjem Nyheter Tyskland advarer for «den verste sulten siden andre verdenskrig»

Tyskland advarer for «den verste sulten siden andre verdenskrig»

MATVAREKRISEN Millioner mennesker vil dø av sult på grunn av krigen i Ukraina. Dette mener Tysklands utviklingsminister Svenja Schulze som advarer for «den verste sultkatastrofen siden andre verdenskrig».

Foto: Pixabay (public domain).

Russland og Ukraina er store produsenter av korn. Med tanke på krigen i Ukraina, sanksjoner mot Russland og et Ukraina hvis kapasitet til å produsere og eksportere mat er kraftig begrenset, har en omfattende matmangel allerede kunne blitt konstatert.

Korn brukes ikke bare som menneskemat, men også for buskap som fødes for matproduksjon. Derfor vil det bli mangel og økte priser på et stort antall matvarer, rapporterte nylig Nordfront.

Nylig advarte FN for at 44 millioner mennesker i den tredje verden står overfor sult og ba om at havner i Ukraina skal åpnes igjen og begynne å slippe ut korn.

Tysklands utenriksminister Svenja Schulze advarer nå for at sultkatastrofen blir den verste siden andre verdenskrig.

– Situasjonen er veldig dramatisk. På grunn av koronapandemien, ekstrem tørke og nå også krigen har matvareprisene verden over økt med en tredjedel og er nå på rekordnivåer. Verdens matvareprogram regner nå med at minst 300 millioner mennesker lider av akutt sult, og de må hele tiden revidere sine prognoser oppover. Det bistre budskapet er at vi står overfor den verste sulten siden andre verdenskrig, med millioner døde, sier Schulze til tyske Bild.

Ifølge den tyske ministeren bør man nå slutte med å produsere biodrivstoff, slik at all korn går til matproduksjon.

– Vi må slutte å legge mat i tanken – uansett om det er hvete, palmeolje, raps eller mais. I Tyskland heller vi 2,7 milliarder liter drivstoff fra vegetabilske oljer i våre biltanker hvert år. Det tilsvarer nesten halvparten av Ukrainas høst av solsikkeolje, mener hun.

Verden står dog samtidig overfor en omfattende energikrise, hvor en boikott av russisk olje ifølge mange vil føre til en ytterligere omfattende prisøkning på olje.