Hjem Nyheter Tyskland beslaglegger russiske oljeraffinerier

Tyskland beslaglegger russiske oljeraffinerier

EUROPA Tyskland har tatt kontroll over minst ett russisk oljeraffineri i løpet av fredagen. Ifølge det tyske økonomidepartementet er dette gjort for å «motvirke trusselen mot energiforsyningen».

Oljeraffineriet i Karlsruhe. Foto: Ikar.us, CC BY 2.0 DE, via Wikimedia Commons.

Fredag ​​tok Tyskland kontroll over det store oljeraffineriet i Schwedt, eid av russiske Rosneft, skriver Reuters. Oljeraffineriet og Rosneft Deutschland er nå under formynderskap av det føderale byrået Bundesnetzagentur.

«Med forvalterskapet blir sikkerhetstrusselen mot energiforsyningen motvirket og et viktig grunnlag for å beskytte fremtiden til Schwedt er lagt», skriver det tyske økonomidepartementet.

Ifølge RT beslagla Tyskland imidlertid ikke bare Schwedt fra Rosneft Deutschland, men også Karlsruhe- og Vohburg-raffineriene, som ble truet med konkurs fordi tyske banker og forsikringsselskaper nektet å samarbeide med de russiske eierne.

Det tyske økonomidepartementet skriver videre i sin uttalelse:

Rettsgrunnlaget for pålegget var artikkel 17 i energisikkerhetsloven. Ifølge den kan et selskap som tar seg av kritisk infrastruktur i energimarkedet settes under [føderal] kontroll dersom det er en spesifikk risiko for at selskapet uten kontroll ikke vil være i stand til å utføre sine funksjoner for å sikre et fungerende samfunn i energisektoren, samt om det finnes en risk for avbrudd i leveransen.

Tidligere i år tok Tyskland også kontroll over den russiske gassgiganten Gazproms tyske avdeling, Gazprom Germania. Ifølge RT er det ting som tyder på at Tyskland har opprettet et holdingselskap for å nasjonalisere Gazprom Germania.