Hjem Nyheter Tyskland: Nord Stream 1 og 2 ubrukelige for all fremtid

Tyskland: Nord Stream 1 og 2 ubrukelige for all fremtid

ENERGIKRISEN Etter sabotasjen av Nord Stream 1 og 2s gassledninger utgår tyske myndigheter fra at disse nå er ubrukelige for all fremtid. Samtidig kaller Russland anklager om at de ligger bak sabotasjen for «forutsigbare og dumme».

Rør til Nord Stream 2. Foto: Gerd FahrenhorstCC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

Etter sabotasjen av gassledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2, som etterlot tre store hull i de tysk-russiske gassledningene, må man utgå fra at de er ubrukelige for all fremtid. Dette oppgir den tyske avisen Tagesspiegel, som siterer kilder blant tyske myndigheter og tysk sikkerhetstjeneste.

Hvis ikke rørene repareres før all gass som er i dem har lekket ut vil det renne inn så mye vann at de blir fullstendig blokkerte.

Flere aktører har utpekt Russland som ansvarlig for sabotasjen, blant annet Polens regjering, Sveriges utenriksminister Ann Linde samt media i Norge og Sverige.

Til SVT Nyheter sier imidlertid Arnold Dupuy, som er sjef for NATOs forskningsgruppe SAS-163, at det finnes flere mistenkte.

– Det kan være grupper som er imot Kreml, kanskje fra Ukraina eller noe annet sted. Det kan også være pro-russiske aktivister eller personale, sier han til statskringkasteren.

Kremls talsmann Dmitrij Peskov har også kommentert anklagene, og beskrev dem på onsdag som «forutsigbare og dumme». Peskov tillegger også at det hverken ligger i Russlands eller Europas interesse at Nord Stream blir ubrukelig.

Det russiske utenriksdepartementets talsmann Maria Zakharova har også gått ut med at Russland vil ha et møte med FNs sikkerhetsråd på grunn av angrepet på Nord Stream, skriver VG.