Hjem Nyheter Tyskland sensurerer Telegram

Tyskland sensurerer Telegram

SENSUR Tross at den siste tidens økende press mot eierne til appen Telegram om å fjerne såkalt hatprat har resultert i 64 nedstengte kanaler, krever den tyske regjeringen mer.

Innenriksminister Nancy Faeser (t.v.) misliker «covidkritisk subkultur».
Foto: Sandro Halank (CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons).

Da eierne til appen Telegram til slutt for første gang aksepterte å sensurere «hatprat» så skjer det etter en tids intensivert press.

Süddeutsche Zeitung rapporterer at 64 Telegram-kanaler i Tyskland har blitt stengt i løpet av noen dager.

Regjeringen har til tross for disse brede tiltakene gjort kjent at de «krever mer» av bedriften.

Tyske myndigheter har i flere år også utøvd press mot Google og Apple for å få disse til å fjerne Telegram fra sine app-butikker.

Et møte mellom den tyske regjeringen og Telegram på torsdag anses ha vært avgjørende for de nå gjennomførte nedstengingene.

På sammenkomsten skal innenriksminister Nancy Faeser ha fremmet alvorlige trusler mot programmets eiere.

Telegrams grunnlegger Pavel Durov har gjort seg kjent som en standhaftig forkjemper for ytringsfriheten.

Hans visjon har vært at Telegram fortsatt skal kunne utgjøre et fritt og usensurert alternativ – også i tider av hard sensur.

Tyskland har dog de siste årene budt på et stadig tøffere klima for ytringsfrihetens forkjempere på sosiale medier.

Nøyaktig hvilke trusler, om noen, som ble fremmet mot Telegram torsdagens møte er ikke kjent, men det har blitt spekulert om at det kan dreie seg om umiddelbar iverksettelse av en trussel som bedriften i noen år har hatt hengende over seg, nemlig bøter på 55 millioner euro om de ikke renser bort alt materiale som regjeringen finner «uønsket».

Nyhetsbyrået Reuters understreker i denne forbindelse betydningen av regjeringens gjentakende og økende anklager mot Telegram om at de «understøtter en subkultur formet av covid-vaksinekritikere».

I dette destruktive miljøet formidles det ifølge regjeringen falske nyheter om påståtte farer samtidig som det propaganderes for ulovlige manifestasjoner.