Hjem Nyheter Europa Tyskland: Spedbarn vaksineres tross EU-forbud og advarsler fra forskere

Tyskland: Spedbarn vaksineres tross EU-forbud og advarsler fra forskere

KORONAVAKSINE I den sørtyske byen Baiersbronn trosser de EUs lovgitt aldersgrense på fem år og har i dag vaksinert mer enn 2 500 spedbarn mot covid.

Klar for mRNA-vaksine? Foto: Pospiech (CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons).

I EU er ingen koronavaksiner godkjent for barn under fem år. I Tyskland injiserer dog mange leger likevel babyer med utvannede vaksinedoser.

De viser til de aktuelle smittetallene i mange barnehager i landet.

Til legen Wolfgang von Meissner strømmer mange småbarnsforeldre fra hele Tyskland, og ofte også fra land som Frankrike, Sveits og Spania.

Sammen med noen kolleger driver han en privat klinikk i byen Baiersbronn i søndre Tyskland.

På klinikken har de til dags dato vaksinert over 2 500 barn under fem år.

– De [småbarnsforeldrene] ser hvordan smitten sprer seg stadig raskere og de er urolige og fortvilte, kommenterer von Meissner til Svenska Dagbladet (SvD).

Pfizer og Biontech krever «nødgodkjenning»

I USA har nå legemiddelbedriftene Pfizer og Biontech bedt om «nødgodkjenning» for injisering av mRNA-vaksinen corminaty i spedbarn ned til seks måneders alder – en sak som enda ikke har blitt behandlet.

– Antallet barn under fem år som legges inn på sykehus skyter i taket, kommentere Pfizers direktør Albert Bourla initiativet i en pressemelding.

Småbarnsvaksinasjon markedsføres

På Twitter markedsfører entusiastiske leger i Tyskland vaksinedoser som har «blitt igjen» og lokker med vaksinasjon på meget kort varsel.

«Siste frist! I morgen to plasser ledig i nærheten av Garmisch. Fra og med 12 måneder. Mail mobilnummer om du er interessert» kan man lese på en av de mange nettsidene hvor kontakt formidles mellom leger og foreldre.

For å komme tilbake til klinikken i Baiersbronn; småbarnsfaren Dominik B sier til SvD at begge hans to barn, fire år respektive fjorten måneder gamle, fikk sin første dose av vaksinen i desember i fjor og deretter en andre i januar i år.

– Vi gjorde en vurdering mellom mulige bieffekter og risikoen for langsiktige skader etter covid. Deretter spiller det også en rolle at vi vil at barna skal kunne treffe sin 93-årige bestemor uten å smitte henne, forklarer Dominik til avisen.

Legen von Meissner forklarer at selv om han med unntak har vaksinert barn ned til tre måneders alder så trekker han normalt grensen ved seks måneders alder, og forsikrer:

– Da finnes det absolutt ingenting som sier mot en vaksinasjon. Tvert imot. Hvis vi ikke vaksinerer risikerer vi i virkeligheten en bølge av postcovid med langvarige symptomer også blant de aller yngste, sier han.

På spørsmål om hvorvidt han ser noen risikoer med å vaksinere såpass små barn med en mRNA-vaksine svarer han:

– Immunologisk finnes det egentlig ingen forskjell mellom barn og voksne. Aldersgrensen er helt vilkårlig.

Forskning: «Ikke risikofritt»

Samtidig har mange forskere slått alarm om at mRNA-vaksiner kan forårsake alvorlige skader på blant annet hjerne og hjerte hos små barn.

At mRNA-vaksiner skulle være ufarlig for barn er heller ikke en oppfatning som det tyske barne- og ungdomslegeforbundet BVKJ deler.

Jakob Maske, talsmann for forbundet, pålegger samtlige småbarnsforeldre å vente på en godkjent og sikker vaksine som beviselig gir større nytte enn skade – uansett hvor lang ventetiden blir.