Hjem Artikler Ukens låt: Clem Tholet – Rhodesians Never Die

Ukens låt: Clem Tholet – Rhodesians Never Die

0

MUSIKK Denne uken presenterer Frihetskamp låten «Rhodesians Never Die» av den folkekjære rhodesiske musikeren Clem Tholet.

https://www.youtube.com/watch?v=RFimfcIRGj8

Clem Tholet var en folkesanger fra Rhodesia som ble populær på 1970-tallet for sine patriotiske sanger. Han nådde høyden av sin karriere under den rhodesiske buskkrigen som pågikk fra juli 1964 til desember 1979.

Clem ble født i Salisbury i Sør-Rhodesia i 1948 og begynte å skrive sanger mens han var kunststudent i Durban i Sør-Afrika. En av hans første sanger, Vagabond Gun, ble en kategorivinner under South Africa Music Festival i 1966. Clem flyttet senere tilbake til Rhodesia for å jobbe med reklame og dannet etterhvert en gruppe kalt The Kinfolk som senere utviklet seg til gruppen The Legend Trio. I 1967 giftet Clem seg med Jean Smith, stedatteren til Rhodesias daværende statsminister Ian Smith.

I løpet av 1970-tallet var Clem ansett som en stor underholdingstjerne av den hvite befolkningen på det afrikanske kontinentet. Han var blant annet programleder for en rekke TV-program i Rhodesia og drev også med radio i tillegg til å skrive musikk.

Etter krigen flyttet Clem til Cape Town i Sør-Afrika hvor han senere døde av sykdom den 6. oktober 2004. Clems siste album, Archives, ble solgt for å samle penger til Flame Lily Foundation, et innsamlingsprosjekt som har som formål å dekke levekostnadene til eldre mennesker i Sør-Afrika som måtte flykte fra Rhodesia/Zimbabwe, og som har blitt nektet sine pensjoner av Zimbabwes regjering.

Ukens låt «Rhodesians Never Die» er en av Clems mest kjente musikkverk. Sangen ble skrevet og utgitt som singel i 1973. Selv om den opprinnelig utgitt som popsang, fikk sangen en ikonisk status blant den hvite befolkningen under den rhodesiske buskkrigen på grunn den patriotiske teksten.

Har du forslag til musikk som du tror ville passe til ukens låt? Ta kontakt med redaksjonen på: [email protected]

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg