Hjem Nyheter Ukraina angrep strand på Krim med klasebomber

Ukraina angrep strand på Krim med klasebomber

UKRAINAKONFLIKTEN Søndag traff minst én amerikansk ATACMS-rakett med et klasestridshode en strand på Krim. Nå anklager Russland både Ukraina og USA for terrorisme.

En av de mange strendene på Krim, som ligger ved Svartehavet.
Foto: © Vyacheslav Argenberg / http://www.vascoplanet.com/, CC BY 4.0

Søndag gjennomførte ukrainske styrker et angrep på Krim med amerikanske ATACMS ballistiske missiler. Ifølge det russiske forsvarsdepartementet klarte luftvernet å skyte ned fire prosjektiler, mens ett traff en strand. Mer enn 150 mennesker er rapportert skadet og minst fem sivile, hvorav tre var barn, skal ha omkommet.

Russland har tidligere uttrykt at ukrainerne ikke kan bruke ATACMS uten hjelp fra USA. Derfor anklager Moskva nå både USA og Ukraina for krigsforbrytelser og terrorisme.

– Klaseammunisjon i ATACMS-missiler kan ikke avfyres uten deltakelse fra amerikanske spesialister og støtte fra amerikansk etterretning. Det er ingen tilfeldighet at fiendens droner sirkler over Svartehavet nesten hver dag, sa Russlands ambassadør til Washington Anatolij Antonov etter angrepet.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov pekte også ut USA under en pressekonferanse mandag, da han ble spurt om angrepet.

– Vi ser … et svært barbarisk rakettangrep på Krim. Vi forstår veldig godt hvem som står bak dette, hvem som retter disse ekstremt teknologisk avanserte missilene mot målene, sa Peskov.

– Du bør spørre mine kolleger i Europa, og spesielt i Washington, spørre pressesekretærene der hvorfor deres regjeringer dreper russiske barn. Bare still dem dette spørsmålet, fortsatte han.

Peskov forklarte også at USAs direkte involvering i et angrep på russiske sivile vil få konsekvenser.

– Nøyaktig hva dette blir, vil tiden vise, fortsatte han.

Hevder å ha angrepet «okkupanter»

Krim har tilhørt Ukraina siden sovjettiden, inntil regionen ble annektert av Russland etter en folkeavstemning i 2014 da et overveldende flertall av den russisktalende befolkningen stemte for å bli med i Russland. Folkeavstemningen er imidlertid ikke internasjonalt anerkjent, og Kiev fortsetter å gjøre krav på halvøya. At de valgte å angripe en strand full av sivile er ikke rart, ifølge Mykhailo Podoljak, som er rådgiver for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

I et innlegg på Telegram, sitert av RT, skriver han at de døde er «okkupanter»:

Det er og kan ikke være noen «strender», «turistsoner» og andre fiktive tegn på «fredelig liv» på Krim. Krim er definitivt et fremmed territorium okkupert av Russland, hvor kampene foregår og en fullskala krig pågår.

Krim er også en stor militærleir og lager, med hundrevis av direkte militære mål, som russerne kynisk prøver å maskere og dekke med sine egne sivile.