Hjem Nyheter Tyskland gir Ukraina tillatelse til Russland-angrep

Tyskland gir Ukraina tillatelse til Russland-angrep

KRIG Tyskland har gitt Ukraina tillatelse til å bruke tyskleverte våpen mot mål i Russland, noe som også er i tråd med en nylig fattet beslutning fra USA, Norge og NATO. Dette gjør at Ukraina kan forsvare seg gjennom angrep med vestlige våpen på russisk side av grensen, noe russerne kan tolke som en krigshandling fra landene våpnene kommer fra.

Joe Biden.

USAs president Joe Biden har besluttet å la Ukraina bruke visse amerikanske våpen over den russiske grensen for å forsvare byen Kharkiv mot en russisk offensiv. I praksis betyr denne endringen at Ukraina kan bruke amerikanske artillerisystemer til å slå tilbake mot russiske styrker – på russisk side av grensen – som forbereder seg på å angripe. Det er imidlertid fortsatt restriksjoner på bruk av langdistansevåpen, som ikke får brukes inne i Russland.

Beslutningen om å endre politikken kom etter press fra USAs allierte i Europa, inkludert Storbritannia, Tyskland og Frankrike, samt fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Det hvite hus har også fått støtte til beslutningen fra både demokratiske og republikanske medlemmer av Kongressen.

Dette trekket sies å gjøre det vanskeligere for Russland å fortsette sine offensive operasjoner i Kharkiv-regionen. Det gjenstår også å se hvordan den russiske ledelsen reagerer på beslutningen, da de har uttrykt at de ser en slik beslutning som svært nær en krigshandling fra vestlige land.

Torsdag uttalte Norges utenriksminister Espen Barth Eide at Norge følger USA og NATO og gir Ukraina lov til å bruke donorvåpen mot Russland inne i Russland.

Også Tyskland godkjenner

Tyskland er et av flere land som nå godkjenner at Ukraina får bruke donerte våpen mot mål i Russland. Ifølge forbundskansler Olaf Scholz’ talsperson Steffen Hebestreit har Ukraina en folkerettslig rett til å forsvare seg mot angrep fra Russland, særlig rundt Kharkiv, der russiske styrker har åpnet en ny front.

Tyskland har så langt vært forsiktige med å tillate bruk av sine våpen til angrep på russisk territorium, men økende russiske angrep har endret deres posisjon. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bedt om mer våpen og større frihet til å bruke dem.

Nylig var Ukrainas jødiske president på gjennomreise i blant annet Sverige for å tigge om mer penger og våpen.