Hjem Nyheter Ukraina forlater omringet Avdijivka

Ukraina forlater omringet Avdijivka

UKRAINAKONFLIKTEN Lørdag kveld beordret Ukrainas øverstkommanderende Oleksandr Syrskyj full retrett fra den omstridte byen Avdijivka. Tusenvis av omringede soldater må nå forsøke å komme seg ut av den utbombede byen.

Russiske soldater poserer utenfor Avdijivka. Foto: Slavyangrad/Telegram.

Allerede fredag kveld forlot de ukrainske soldatene som har forsvart Avdijivka i Donetsk, den østlige delen av byen. Samtidig klarte russiske styrker å omringe byen mer og mer. En ukrainsk kommandant inne i Avdijivka beskrev fredag situasjonen som «mer et helvete enn de heteste kampene i denne fasen av krigen», med henvisning til det blodige slaget om Bakhmut i fjor.

Deretter beordret også Ukrainas øverstkommanderende, Oleksandr Syrskyj, full retrett fra Avdijivka. På Facebook skriver generalen:

I lys av den operative situasjonen rundt Avdijivka, for å unngå omringing og bevare soldatenes liv og helse, har jeg besluttet å trekke våre enheter ut av byen og flytte forsvaret til mer fordelaktige linjer.

I løpet av natten klarte imidlertid russerne å stenge den smale landstripen som var igjen for ukrainerne å evakuere, og ifølge den russiske Telegram-kanalen Slavjangard var den like etter midnatt en knapp kilometer bred. Det betyr at de evakuerende soldatene må ta seg frem under svært vanskelige forhold.

Russland (rødt) og Ukraina (gult) posisjonerer seg i Avdijivka lørdag kveld.
Grafikk: t.me/militarysummary

Det rapporteres at opptil 7 000 ukrainske soldater må evakuere fra omringingen. Samtidig har ukrainsk side uttalt at så mange som 50 000 russiske soldater er konsentrert rundt Avdijivka, og at det ikke er en eneste hel bygning igjen i byen.

I et siste forsøk på å redde situasjonen valgte Syrskyi tidligere denne uken å sende eliteenheten 3. stormbrigade, hovedsakelig bestående av NATO-trente og NATO-utstyrte Azov-veteraner, til Avdiyivka. På stedet beskrev sjefen for stormbrigaden, Andrij Biletskyj – som også har vært leder av den sosialnasjonalistiske forsamlingen – situasjonen som et «helvete» og både «truende og ustabil».

Telegram har 3. stormbrigade nå kunngjort at de trekker seg tilbake fra Avdijivka. I en uttalelse skriver Biletskyi:

Takk til alle krigerne for den verdige kampen de ga fienden på Avdijivka, under forhold med russernes totale kvantitative overlegenhet i personell, utstyr, og i artilleriammunisjon. Vi gjorde alt, og litt til. Takk for alles motstandskraft.

Biletskyi takker også Syrskyj for en «veloverveid beslutning» og lover at hans menn vil returnere til Avdijivka for å «slå enda hardere tilbake».

Avdijivka er en symbolsk viktig by for Russland, da den har blitt identifisert som base for mange av angrepene mot sivile mål som har funnet sted i byen Donetsk og området rundt. Byen har også vært en av de sterkeste festningene til den ukrainske hæren i Donbas og har dermed også en strategisk betydning.