Hjem Nyheter Ukraina innfører kvinnelig verneplikt

Ukraina innfører kvinnelig verneplikt

1

UKRAINA På visitukraine.today informerer en juridisk ansvarlig ved et rekrutteringssenter om vilkårene for registrering og mobilisering når den kvinnelige verneplikten i henhold til en resolusjon trer i kraft i høst.

Foto: Pixabay.
Genrebilde: Kvinnelige soldater

Fra og med den 1. oktober i år har kvinner i Ukraina ifølge en resolusjon fra landets forsvarsdepartement plikt til å registrere seg for militærtjeneste. Resolusjonen ble antatt allerede i desember i fjor. Det har imidlertid siden Ukraina-konfliktens utbrudd rådd usikkerhet omkring hvordan og i hvilken grad den skal implementeres.

På nettsiden visitukraine.today informerer nå Yuriy Hryva, sjef for den juridiske gruppen ved et regionalt territorialt rekrutteringssenter, om detaljene rundt kvinners registrering og mobilisering. Ifølg Hryva er det kvinner under 60 år «uten kontraindikasjoner på grunn av sin helse og hvis yrke og spesialitet ligger i forsvarsdepartementets interesse» som er aktuelle for registrering.

Her nevnes yrkesutøvere slik som programmerere, leger, advokater, journalister, musikere, sosialsekretærer, revisorer, samt personale på restauranter og hoteller som eksempel.

Registrering av en kvinne, forklares det, innebærer at hun blir vernepliktig og «står som reserve ved Forsvaret, Nasjonalgarden eller andre militære sammensetninger».

Hryva understreker at registrering ikke nødvendigvis betyr umiddelbar mobilisering, men at vernepliktige kvinner i krigstid kan engasjeres i arbeidet med å sikre statens forsvar. Under etterkrigstidens (fredelige) periode kan kvinner derimot antas til militærtjeneste og tjenestegjøring i militær reserve kun i henhold til avtale på frivillig basis.

På spørsmål om hvorvidt kvinner med mindreårige barn kalles til militærtjeneste svarer Hryva:

– Nei, kvinner med mindreårige barn under 18 år er ikke pliktige til militærtjeneste på grunn av mobilisering. Verneplikt i disse tilfellene er kun mulig med kvinnens samtykke og kun i bostedskommunen.

Fortegnelse over forpliktelser

Videre presenteres det på nettsiden en liste over vernepliktige kvinners oppgaver.

Disse må ubetinget:

  • påse at de er med i militærregisteret i bostedskommunen. Ved tilfeldig avreise utenfor Ukraina, være på stedet for konsulær registrering ved Ukrainas diplomatiske misjon;
  • innstille seg på jour til det territoriale senteret for personell og sosial støtte innen den tid som angis i skrivene de har mottatt;
  • unngå å bytte bostedskommune uten tillatelse fra en militær kommisær, sjefer for SBU eller utenlandsk etterretningstjeneste etter melding om mobilisering og i krigstid;
  • gjennomgå foreskrevet medisinsk undersøkelse og behandling;
  • gjennomgå utdannelse for militærtjeneste, utføre militærtjeneste og utføre militære oppgaver i reserve;
  • innstille seg på territorialt senter for avregistrering syv dager innen bytte av bostedskommune;
  • innen syv dager meddele de organer der de står i militærregisteret, angående endring av sivilstand, helsetilstand, bostedsadresse (opphold), utdanning, arbeidsplass eller stilling;
  • umiddelbart meddele de territoriale bemanningssentralene om tap av det militære registreringsdokumentet.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Utgaards Patriot
Utgaards Patriot
6 måneder siden

I Dagsavisen 5.7.22 kunne en lese innledningen på følgende nyhet; «Transkvinner holdes igjen på den ukrainske grensa – vaktene sier de er menn Flere transpersoner sliter med å rømme det krigsrammede landet. De nektes utreise til tryggere land, til tross for deres juridiske status som kvinner og faren som truer av Russlands transfobiske politikk.» Med det nye krav f.o.m 1.oktober, som innebærer at alle kvinner under 60 år, og uten barn. Skal registrere seg for militærtjeneste. Da må også transpersoner registrere seg. Om de føler seg som mann, dame heller hen de føler seg. Det er det juridiske i passet… Les mer »