Hjem Nyheter Europa Ukraina kapitulerer Azovstal – stålverket evakuert

Ukraina kapitulerer Azovstal – stålverket evakuert

2

UKRAINA Etter nærmere fire ukers beleiring har de ukrainske soldatene som er innestengt i Mariupols gigantiske stålverk Azovstal nå fått tillatelse til å kapitulere. «Vi behøver våre helter i live», hevder nå Ukrainas president.

Stålverket Azovstal i Mariupol. Foto: Chad NagleCC BY 2.0

Det var den 22. april at de gjenværende ukrainske troppene som var stasjonert i byen Mariupol ble presset tilbake til byens stålverkskompleks Azovstal. Stålverkskomplekset beskrives som 11 kvadratkilometer stort, med et omfattende tunnel- og bunkersystem under jorden som ble konstruert under sovjettiden for å motstå et atomangrep.

Siden april har troppene vært utsatt for hardt press, spesielt av tsjetsjenske spesialstyrker og soldater fra Folkerepublikken Donetsk. Selv om Russlands president Vladimir Putin har beordret å ikke storme stålverket, har de innestengte lidd av mangel på mat og medisiner, samt tidvis kraftig bombardement fra Folkerepublikkens tropper.

Selv om ukrainske soldater har kapitulert i runder, har en gruppe av de mest hardbarkede medlemmene av den såkalte Azov-bataljonen, til tross for flere tilbud fra Russland, nektet å gi opp, noe de skal ha fått forbud mot av Kiev.

Men på mandag kom opplysninger om at Kiev har beordret de gjenværende troppene om å kapitulere.

– Takket være Ukrainas væpnete styrker, etterretningstjeneste, samt forhandlingsgruppen, Røde kors internasjonale komité og FN har vi forhåpning om at vi skal kunne redde livet på våre menn. Jeg vil understreke: Ukraina behøver sine helter i live, sier Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i en kommentar.

Den ukrainske armeens generalstab skriver på Facebook:

Garnisonen «Mariupol» har fullført sitt tildelte kampoppdrag. Den øverste militærkommandoen har beordret befalhaverne for troppene som er stasjonert i Azovstal om å redde livene til personellet. Arbeidet med å redde forsvarere som er igjen på Azovstals territorium fortsetter.

Det er uklart hvor mange som fortsatt er igjen i stålverket, men Russland anslår at det er rundt 2 200 «nasjonalister og utenlandske leiesoldater».

Russland har i flere uker forsøkt å overtale de gjenværende troppene om å kapitulere, men har frem til nå vegret og blant annet skyldt på at man har sivile med seg som må «beskyttes». De beleirede soldatene har også hevdet at de ikke tror at livene deres vil bli spart dersom de gir opp, til tross for garantier fra Russland om dette.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Ganz von Selbst
Ganz von Selbst
8 måneder siden

Disse «helter» er i virkeligheten lyst mordere og dumme nyttige idioter, alle skal til Donbass hvor dødsstraff er lovlig i dag. Lykke til.

Nasjonalsosialist
Nasjonalsosialist
8 måneder siden

Helter? De som angriper sitt eget folk, anvender dem som skjold, og kneler for den internasjonale jødedommen er ingen helter, men forrædere.