Hjem Nyheter Ukraina vil aldri få gå med i NATO

Ukraina vil aldri få gå med i NATO

UKRAINA Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov har uttalt at Ukraina aldri vil bli medlem av NATO, ettersom NATO krever ukrainsk seier på slagmarken.

Ukraina og NATOs flagg.
Foto: NATO, (CC BY-NC-ND 2.0).

I forrige uke sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at «det er ikke noe spørsmål om medlemskap å diskutere» med mindre Kiev beseirer Moskva på slagmarken.

– Vi må sørge for at Ukraina vinner, det er et absolutt minimumskrav for at Ukraina skal bli medlem av alliansen, sa Stoltenberg.

Dette fikk Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov til å reagere på saken.

– Dette betyr at det aldri vil skje, sa Rjabkov til nyhetsbyrået TASS tirsdag, og la til:

– Jeg håper at Stoltenberg forstår dette.

Russlands president Vladimir Putin signaliserte i forrige uke at Moskva kunne beordre våpenhvile og starte forhandlinger så snart Kiev trekker sine tropper helt ut av folkerepublikkene Donetsk og Lugansk, samt regionene Kherson og Zaporizhzhia. Han understreket imidlertid at en varig fred bare kan oppnås hvis Ukraina forplikter seg til nøytral status og skrinlegger planene om å bli med i NATO.

Både Kiev og NATO avfeide tilbudet som et uakseptabelt «ultimatum», men sjefen for Russlands utenlandske etterretningstjeneste, Sergej Narysjkin, sa at Ukraina ville få det bedre hvis de aksepterte Putins tilbud nå.

– De neste betingelsene der en våpenhvile kan nås og en slags fredsavtale undertegnes, vil bli tøffere for Ukraina, advarte han.