Hjem Nyheter Ukraina vil snart gå tom for ammunisjon

Ukraina vil snart gå tom for ammunisjon

UKRAINAKONFLIKTEN Mangel på luftvern, soldater og ammunisjon gjør at Ukraina kan tape krigen i år. Denne analysen gjøres nå av flere og flere eksperter.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: The Presidential Office of UkraineCC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

Lørdag ventes det amerikanske Representantenes hus å stemme over den berømte bistandspakken på 60 milliarder dollar som har stått fast i kongressen i flere måneder.

Men selv om hjelpepakken går igjennom, er det uklart om det vil være nok til å vende utfallet av krigen. Oscar Johansson, som har doktorgrad i russisk krigføring ved Forsvarshøgskolen, sier til DN at Vesten ikke klarer å produsere nok ammunisjon til å holde tritt med Russland.

Som tidligere kjent lovet EU én million artillerigranater, men de klarte bare å levere 300 000. Og de ukrainske lagrene er i grunnen oppbrukt, sier han.

Tidligere har NATO også lagt inn en bestilling på 220 000 artillerigranater. Men som Frihetskamp tidligere har rapportert, må Ukraina bruke minst 20 000 artillerigranater hver dag for å kunne holde tritt med russerne, som bruker over 60 000 daglig.

Ukrainas generalstab kunngjorde også i desember at de trenger 17 millioner artillerigranater for å nå president Volodymyr Zelenskyjs mål om å frigjøre alle deler av landet okkupert av Russland.

I tillegg er mangelen på luftvernammunisjon kritisk, noe som tvinger Ukraina til å velge mellom å forsvare sine styrker ved fronten eller byene. Dette har gjort at russerne har klart å slå til mot Ukrainas energiinfrastruktur dypt inne i landet uten særlig motstand.

I Kharkiv har store deler av byen vært helt uten strøm i lengre perioder på grunn av dette. Ukrainas energidepartement har nå oppfordret sivilbefolkningen til å lade kraftbankene sine, hente ut generatorer og «være klar for alle scenarier», skriver New York Times.

Ifølge Richard Barrons, tidligere sjef for Storbritannias Joint Forces Command, risikerer Ukraina å tape krigen i år.

Ukraina kan komme til å fornemme at de ikke kan vinne. Og når man kommer til det punktet, hvorfor skulle folk da ønske å kjempe og dø, bare for å forsvare det uforsvarlige?, sier Barrons til BBC.

Han tror dødsstøtet blir en fullskala russisk offensiv i sommer.

På et tidspunkt denne sommeren forventer vi en stor russisk offensiv, med den hensikt å gjøre mer enn å bare presse frem med små fremskritt for kanskje å prøve å bryte gjennom de ukrainske linjene, sier Barrons og fortsetter:

Og hvis det skjer, risikerer man at russiske styrker bryter seg gjennom og deretter utnytter områder i Ukraina der de ukrainske væpnede styrkene ikke kan stoppe dem.