Hjem Nyheter Ukrainas øverstkommanderende: – Vi trenger 17 millioner artillerigranater

Ukrainas øverstkommanderende: – Vi trenger 17 millioner artillerigranater

UKRAINA-KONFLIKTEN 17 millioner artillerigranater og en militærhjelp på 400 milliarder dollar for å vinne krigen mot Russland. Dette fikk den amerikanske forsvarsministeren på sin ønskeliste under sitt nylige besøk i Kiev.

Øverstkommanderende for Ukraina Valerij Zaluzjnyj .
Foto: Ukrainian Presidential Press Off/Planet Pix via ZUMA Press Wire

I november besøkte USAs forsvarsminister Lloyd Austin Ukrainas hovedstad Kiev, hvor han møtte generalstaben i den ukrainske hæren. Under møtet skal Austin ha blitt fortalt hva Ukraina nå trenger for å vinne krigen.

Ifølge avisen Ukrainska Pravda har generalstaben beregnet at Ukraina trenger 17 millioner artillerigranater samt militærhjelp verdt 350–400 milliarder dollar for å oppnå president Volodymyr Zelenskyjs mål om å frigjøre alle deler av landet okkupert av Russland.

De 155 mm granatene som brukes av Ukraina kommer nå utelukkende fra Vesten, som sliter med å produsere nye ettersom krigen har tømt lagrene til mange NATO-land. Dette har blant annet ført til at Washington tidligere i år ble tvunget til å gå over til å sende klaseammunisjon til Ukraina i stedet for vanlig artilleriammunisjon. Siden den gang har Israel også mottatt en stor del av ammunisjonen som opprinnelig skulle gå til Ukraina.

I oktober avslørte admiral Rob Bauer, leder av NATOs militærkomité, at kostnaden for artilleriammunisjon i dag er 8 000 euro per granat. Den amerikanske våpenindustrien produserer for tiden 28 000 artillerigranater i måneden, og målet er at produksjonen skal være 100 000 per måned innen 2025. Med en slik produksjonstakt vil det fortsatt ta nesten 15 år å akkumulere den mengden ammunisjon som Ukraina trenger alene.

– Austin ble fortalt at det trengtes 17 millioner granater. Han var mildt sagt sjokkert, for man ville ikke være i stand til å samle så mye ammunisjon i hele verden, sier et høytstående medlem av den ukrainske hæren til Ukrainska Pravda.

En artikkel fra Kyiv Independent, publisert i høst, slo også fast at, bare det faktum at moderne krigføring fortsatt krever en sterk industriell base og store lagre av ammunisjon, var et «sjokk» for vestlige ledere som i flere tiår har demontert både forsvars- og forsvarsindustrien.

Utfordrer Zelenskyj

En ukrainsk Pravda-kilde sier også at Ukrainas øverstkommanderende Valerij Zaluzjnyj har baksnakket Zelenskyj. Zaluzjnyj skal blant annet ha sagt at presidenten omgår hierarkiet og gir ordre til kommandanter.

Akkurat nå er det en bitter intern kamp i Ukraina mellom Zelenskyj og Zaluzjnyj, som har forskjellige syn på krigføringen. Etter sigende føler Zelenskyj seg så truet av øverstkommanderende at han ikke tør å avskjedige ham av frykt for at dette vil føre til å styrke rivalens posisjon. The Economist har fått tak i interne meningsmålinger som viser at Zelenskyj ville risikert å tape et presidentvalg mot Zaluzjnyj hvis han stilte som kandidat.

Den amerikanske journalisten Seymour Hersh hevdet nylig at Zaluzjnyj også fører hemmelige fredsforhandlinger med Russland bak Zelenskyjs rygg. Hersh siterer en anonym kilde fra amerikansk etterretning, men mange har avvist dataene som plantet informasjon i den pågående maktkampen i Kiev.