Hjem Nyheter Ukrainas parlament vedtar ny lov mot antisemittisme

Ukrainas parlament vedtar ny lov mot antisemittisme

0

JØDISK MAKT Loven som Ukrainas parlament nå har stemt gjennom, utmerker seg gjennom at den ikke bare ulovliggjør «handlinger motivert av antisemittisme» – men også «antisemittismen» i seg selv.

 

Ukrainas parlament har nå stemt gjennom et lovforslag som forbyr «antisemittisme og dens manifestasjoner» i landet.

Loven, som ble vedtatt på onsdag med en majoritet bestående av 283 representanter av 450, stikker seg ut i det at den også ulovliggjør «antisemittiske holdninger».

De fleste land med lover mot antisemittisme, som Tyskland, Frankrike og Nederland, kriminaliserer handlinger som man antar å være motivert av antisemittisme. Man kriminaliserer dog ikke det antatte motivet i seg selv.

«Lov om forhindring og motvirkning av antisemittisme» i Ukraina definerer derimot antisemittisme som «en viss oppfatning om jøder, uttrykt som hat mot jøder».

Den lister opp en rekke eksempler på dette, inklusive «holocaustfornektelse» samt «oppfordring til, skjuling eller rettferdiggjøring av vold – dødbringende eller ikke – mot personer av jødisk opphav».

Loven refererer ikke eksplisitt til den israelske debatten, men Ukraina har tidligere offisielt sluttet seg til den definisjon av «antisemittisme» som International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) gir – som med visse unntak definerer kritikk av staten Israel som antisemittisme.

Avisen Jewish Telegraphic Agency (JTA) finner dog den nye loven utilstrekkelig:

«Loven tar ikke hensyn til det eskalerende fenomenet i Ukraina hvor nazistkollaboratører hylles som nasjonalhelter. Heller ikke angir man noen straff for dem som finnes skyldige i å ha overtrådt loven.»

Seks representanter stemte mot, 40 avstod fra å stemme, og 33 var fraværende ved avstemningen. Den jødiske presidenten Volodymyr Zelensky, som tiltrådte i 2019, skal undertegne loven innen den de facto trer i kraft.