Hjem Nyheter Ukrainas parlament vil forby den ukrainsk-ortodokse kirken

Ukrainas parlament vil forby den ukrainsk-ortodokse kirken

UKRAINA Et lovforslag om å forby den russisk-ortodokse kirken har allerede passert sin første avstemning i Ukrainas parlament. For andre gang er forslaget godkjent av parlamentets komité for humanitær- og informasjonspolitikk.

Metropolitt Onufriy Berezovsky, som har tittelen «Hans godhet Onufriy, metropolitt av Kiev og hele Ukraina», leder den snart forbudte kirken. Foto: Sergento, CC BY-SA 4.0

Siden Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022 har ukrainske myndigheter slått hardt ned på en av landets største kirker, kalt Den ukrainske ortodokse kirke (UOC). Kirken var tidligere den største i landet, underordnet patriarken i Moskva, men fikk navnet sitt etter at deler av den brøt ut i 2018 og begynte å kalle seg «Ukrainas ortodokse kirke» (OCU), med et uavhengig patriarkat i Kiev.

I de senere år har flere eiendommer til Moskva-patriarkatet blitt konfiskert, prester har blitt fengslet, slått og i noen tilfeller til og med fratatt sitt statsborgerskap. I ukrainske medier og av ukrainske politikere har kirkens representanter blitt identifisert som agenter for russiske sikkerhetstjenester.

I oktober i fjor stemte det ukrainske parlamentet for et lovforslag om å forby den ukrainsk-ortodokse kirken og andre religiøse organisasjoner som «driver krigspropaganda eller rettferdiggjør Russlands invasjon av Ukraina». Dette til tross for at OUC har fordømt den russiske aggresjonen og også siden 2022 har erklært sin uavhengighet fra Moskva-patriarkatet.

– Parlamentet har tatt det første skrittet for å utvise Moskvas presteskap fra ukrainsk territorium. Det handler ikke om religion eller kirke, det handler om å beskytte Ukrainas nasjonale sikkerhet, hevdet parlamentsmedlem Iryna Herasjenko etter den første avstemningen.

Nå har også parlamentets «komité for humanitær- og informasjonspolitikk» stemt for en revisjon av lovforslaget. Det betyr at den vil gå til en ny avstemning i parlamentet, skriver Kyiv Independent. En tredje avstemning kan holdes hvis lovforslaget trenger ytterligere justeringer, før presidenten signerer lovforslaget og det trer i kraft.

I forkant av den andre avstemningen har lovforslaget blitt «betraktelig styrket», ifølge parlamentsmedlem Volodymyr Viatrovych, som også mener loven vil gjøre prosessen med «overføring av eiendom og menigheter» til den Kiev-lojale OCU «betraktelig forenklet». Lovforslaget understreker at all virksomhet knyttet til den russisk-ortodokse kirke skal forbys «etter klare prosedyrer».

Ifølge Kyiv Independent sa 66 prosent av de spurte i en meningsmåling i juni i fjor at UOC-er bør forbys i Ukraina. I de områdene av Ukraina som er okkupert av Russland, har UOC-forsamlinger og strukturer også blitt gjeninnført under Moskva-patriarkatet.