Hjem Nyheter Ukrainas president: «Den jødiske staten er et forbilde»

Ukrainas president: «Den jødiske staten er et forbilde»

UKRAINA Den jødiske presidenten fremhevet i en tale ved et jødiske arrangement på onsdag «alt som ukrainere og jøder har felles» og hevdet at Israel er et forbilde for Ukraina.

Ukrainas jødiske president Volodymyr Zelenskyj (i midten) opptrer med gruppen «Kvartal -95».
Foto: Vadim Chuprina (CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons).

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj holdt på onsdag en tale ved et arrangement organisert av jøder i Kiev.

Han trakk paralleller mellom «sin nasjon» og den jødiske staten og ytret i denne sammenhengen:

– Vi vet hvordan det er å ikke ha en egen stat. Vi vet hva det betyr å forsvare sin egen stat og sitt eget land med våpen i hånd, til prisen av våre egne liv.

Skuespilleren og komikeren Zelenskyj, som i sin kampanje i presidentvalget i 2019 lovet å dempe Ukrainas konflikt med Russland, kom med disse kommentarene under det tredje årlige jødiske Kiev-forumet, som organiseres av Ukrainas jødiske konfederasjon.

«Israel tjener som et eksempel for Ukraina»

Den jødiske presidenten beskrev i sin tale hva han mener er likhetene mellom det jødiske og det ukrainske folkenes vilkår:

– Både ukrainere og jøder verdsetter frihet, og de arbeider på samme måte for at våre staters fremtid skal bli den vi ønsker, og ikke den som andre vil påtvinge oss. Israel tjener ofte som et eksempel for Ukraina, sa Zelenskyj, som valgte å ikke eksplisitt nevne Russland i sin tale ved arrangementet, som ble holdt online med henvisning til koronapandemien.

Temaet for dette årets konferanse var 30-årsjubileet for opprettelsen av diplomatiske relasjoner mellom Ukraina og Israel.

Ukrainas ambassadør i Israel, Yevgen Korniychuk, har i Times of Israel uttalt at Ukraina står beredt til å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad – noe som Israel de siste årene med kraft har propagandert for.

Avisen Haaretz siterer ambassadørens uttalelse: «Ingen utenriksminister eller ambassadør kan kalle Jerusalem for noe annet enn Israels hovedstad».

Det er imidlertid uklart hvorvidt Korniychuks kommentar i seg selv skal betraktes som en offisiell anerkjennelse fra Ukrainas side av Jerusalem som Israels hovedstad.

I fjor sa Zelenskyj at Ukraina overveier å åpne et handelskontor i Jerusalem, som noe enda ikke har skjedd.

Han sa også at en flytt av Ukrainas ambassade til Jerusalem «per i dag ikke er aktuelt».

Sikkerhetssamarbeid mellom Israel og Ukraina er et sensitivt emne for den jødiske staten ettersom Israel ifølge ambassadøren «har investert sikkerhetsinteresser i å opprettholde en konstruktiv relasjon med Russland». Israel, som har «sterke bånd» til Ukraina, vil samtidig fremstå som nøytral i konflikten i Øst-Europa.

Flerårig konflikt

Ukraina og Russland har hatt en grensedisputt siden 2014, da Russland annekterte den for dem strategisk verdifulle Krim-halvøya, som historisk har tilhørt Russland – men som FN mener tilhører Ukraina.

Russland støtter også to grenseenklavers utbrytning fra Ukraina. Disse holdes av pro-russiske rebeller.

Konflikten mellom de to landene startet med avsettingen av den tidligere ukrainske presidenten Viktor Yanukovychs regjering.

Russland reagerte på en revolusjon, som ble intensifiert av anti-russiske sentiment i Ukraina, med å innta Krim, samt med å støtte de to enklavenes utbrytning.

Også Putin henviser til den jødiske statens eksempel

Russlands president Vladimir Putin har rettferdiggjort Russlands annektering av Krim samt landets støtte til de to utbryter-enklavene, som tiltak for å beskytte minoriteter, inkludert jøders, mot ukrainske «fascister».

Nylig refererte den russiske presidenten til Israel da han nevnte sitt lands konflikt med Ukraina.

Han foreslo også i et TV-intervju tidligere i år at ukrainere og russere egentlig er samme folk og derfor bør forenes – «som jøder har gjort i Israel».

Ved årets utgave av Kiev-forumet var også Israels president Isaac Herzog tilstedeværende – som i sin tale i Ukraina ikke uventet fokuserte på det nødvendige i å «bekjempe antisemittismen».