Hjem Nyheter Ukrainsk flyktningjente fant ikke trygghet på amerikansk «minoritetsskole»

Ukrainsk flyktningjente fant ikke trygghet på amerikansk «minoritetsskole»

UTRENRIKS I Marina Middle School hvor «minoriteter» utgjør 90% av elevene er vold og trusler hverdag. En 13-årig ukrainsk jente som har flyktet fra sitt hjemland føler seg så utrygg på skolen at hun nekter å gå dit og har søkt om å få flytte til en annen skole.

Flyktninger i Ukraina (2015). Foto: OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine, (CC BY 2.0).

Den ukrainske 13-årigen Yana og hennes mor forlot Ukraina i mars 2022 etter at Russland innledet sin invasjon av landet. Deres ferd gikk til slutt til USA og San Francisco hvor hun begynte på skolen i januar i år.

Ifølge San Fransisco Chronicle (SFC) er Marina Middle School, skolen som 13-åringen begynte på, fylt med traumatiserte ungdommer.

Der [på skolen] var hun i selskap med hundretalls andre som, som henne, hadde sine egne tragedier. Tap av nære og kjære i løpet av «pandemien», fattigdom og hjemløshet. Og akkurat som Yana hadde også andre studenter flyktet fra sine hjemland for å unngå vold og død.

Ifølge SFC snakket 13-åringen og hennes mor knapt noe engelsk og det eneste Yana visste om det amerikanske skolesystemet hadde hun lært seg fra tv eller filmer.

Illusjonene knuses

Til SFC forteller Yana på ukrainsk med sin tante som tolk at hun hadde høyere forventninger til skolen ettersom den lå i San Francisco, men at hun allerede etter to dager hadde sett tilstrekkelig av alt som foregikk på skolen.

Elever som hoppet på pulter, avbrøt leksjonene og elever som bannet til lærerne er noen av sakene som hun sier å ha sett. Yana lurte på hva som skjedde, men innså etter en uke at dette er normaltilstanden ettersom ingen ble straffet eller engang hindret i å fortsette med oppførselen.

Hennes historie får støtte fra mange foreldre og lærer som er enige med hennes historie. Det er ifølge dem et eskalerende problem i byens skoler med vold, mobbing og generell dårlig disiplin.

Ifølge SFC kommer skolenes økende problem med voldelige elever blant annet av den såkalte koronapandemien. De voldelige hendelsene har doblet seg siden «pandemien» utbrøt.

Utsatt for «utagerende elever»

Det tok ikke lang tid før den ukrainske jenta ble mål for de voldelige elevene på skolen. Hennes tante Mariia Moroz sa at de ble forskrekket av hendelsene på skolen som hennes niese beskrev og at jenta for hver uke som gikk ble mer og mer redd. Tanta sa at de ga Yana råd å «forsøke å unngå øyekontakt med de utagerende elevene».

Etter en måned ble hennes mobiltelefon stjålet i skolens kantine og tyvene hadde også truet henne. Hennes tante sa at «de begynte å skrike og skråle og gå mot henne før en kurator kom imellom». Dagen etter hendelsen sluttet Yana å gå på skolen og en etterforskning ble startet angående hennes stjålne telefon, dog uten suksess. Skolen lagde også en «sikkerhetstiltaksplan» for å forsøke å få henne til å føle seg trygg på skolen.

Til tross for skolens tiltak har Yana ikke gått til skolen siden hendelsen og har bedt om å få flytte til en annen skole. Deres ønske har dog blitt nektet og hun anbefales av myndighetene å returnere til Marina Middle School med henvisning til de ekstra sikkerhetstiltakene som skolen har fikset for henne.

Til tross for at hennes mor og tante planlegger leir og aktiviteter i sommer så tenker Yana bare på å reise tilbake til sin gamle skole i Ukraina.

– Jeg planlegger ikke å forlate mine venner og min familie. Når du tar avskjed så vet du ikke når du kommer tilbake, beklager hun seg til SFC.

Marina Middle Schools elever består av 90% «minoriteter» og 10% hvite.

Opprinnelig publisert på Nordfront.