Hjem Nyheter Ukrainske myndigheter: «Full mobilisering!»

Ukrainske myndigheter: «Full mobilisering!»

UKRAINAKONFLIKTEN Mens grensevaktens talsmann erklærer «slutten på fredsliv for ukrainere inntil Russland er beseiret», tilbyr en rekke EU-land å deportere de som har flyktet til slagmarkene.

Den ukrainske grensevaktens talsmann Dmitry Zalutkin [Skjermbilde: Espreso TV]

– Hele samfunnet vil måtte ofre enormt, og hver ukrainer kan glemme det med et liv i fred før Russland er blitt beseiret.

Ordene tilhører den ukrainske statlige grensevaktens talsmann Dmitrij Lazutkin, og han ytret dem på Espreso TV lørdag.

I lys av en rekke tilbakeslag i konflikten med Moskva har Kiev viet tid til å gjennomgå sitt vernepliktssystem, med sikte på å oppnå en økning i antall ukrainske soldater og tropper som kjemper. Resultatet ble en rekke reformer som trer i kraft neste uke.

– Globalt vil, fra den 18. mai, når mobiliseringsloven trer i kraft, først og fremst den allment aksepterte holdningen til denne krigen endres, erklærte Lazutkin og fortsatte:

– Dette skillet mellom de som kjemper ved fronten og de som lever sine stille liv hjemme, holder på å henvises til historien.

Fra offisielt ukrainsk hold har man helt siden utbruddet av konflikten i februar 2022 påpekt nødvendigheten av gradvis å erstatte alle de falne (ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Shoigu i forrige uke 110 000 bare hittil i år) ukrainske soldatene.

I forrige måned godkjente president Volodomyr Zelenskyj en rekke endringer i landets vernepliktsregler:

  • Vernepliktsalderen ble senket til 25 år.
  • Automatiserte meldinger til vernepliktige ble innført.
  • Verveoffiserenes fullmakter ble betydelig styrket.
  • Et nytt system for å identifisere, oppsøke, dømme og straffe desertører ble innført.

Som svar på disse endringene har antallet ukrainske menn som prøver å flykte fra landet angivelig skutt i været. Talsmann for den ukrainske grensetjenesten, Andrej Demtsjenko, opplyste nylig at 120–150 personer blir arrestert hver dag i forsøk på å forlate Ukraina ulovlig, og at noen av disse typisk omkommer på en normal dag.

EU-landene er forberedt på å ofre sine prinsipper

Ifølge eksperter på feltet må nærmere en halv million nye soldater mobiliseres for at Ukraina skal ha en langvarig mulighet til å stå imot det russiske angrepet. Problemet er de mer enn ti millioner menneskene som allerede har flyktet fra landet og dermed undergravd mobiliseringsbasen.

En rekke EU-land, som hevder å være følsomme for disse problemene, forplikter seg nå til å deportere ukrainske desertører tilbake til Ukraina. Polens forsvarsminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz minnet om dette for to uker siden:

– Vi har lenge foreslått at vi kan hjelpe den ukrainske siden med å sikre at folk som er underlagt militærtjeneste drar til Ukraina.

Tyskland og Litauen viste umiddelbart interesse for ideen om å deportere stridsdyktige ukrainere, og fra tysk side presenterte Roman Poseck, innenriksminister i Hessen, snart et forslag om at ukrainere uten gyldige dokumenter nektes en forlengelse av oppholdstillatelsen av myndighetene i det aktuelle EU-landet og dermed tvinges tilbake til Ukraina og militærtjeneste.

Forslaget, som nå diskuteres rundt om i unionen, innebærer dersom det blir gjennomført et brudd på prinsippet om «flyktningmottak» som den politiske ledelsen i disse landene ellers holder hellig.