Hjem Nyheter Europa Ungarn renser bort jøder fra sin litteraturkanon – erstattes med antisemitter fra...

Ungarn renser bort jøder fra sin litteraturkanon – erstattes med antisemitter fra førkommunistisk tid

3

UNGARN Globalister verden over raser mot Ungarn som har valgt å rense bort flertallet jødiske forfattere fra sin nasjonale litteraturkanon. Jødene har også blitt erstattet med antisemittiske og nasjonalistiske forfattere som var vennlig innstilt til Det tredje riket.

Globalister og jøder ble sjokkert da den ungarske regjeringen nylig presenterte en oppdatert litteraturkanon med ungarske forfattere. Blant forfatterne som ikke lenger var med var flertallet jøder, slik som Peter Nadas og Lázlo Krasznahorkai. Det kanskje mest oppsiktsvekkende er dog at den jødiske «holocaustoverleveren» Imre Kertész med boken «Mannen uten skjebne» – som handler om hvordan en 14 år gammel gutt overlever Auschwitz – ikke lenger er med.

Boken fjernes til tross for at Kertész i 2002 vant Nobelprisen i litteratur for boken og dermed ble den eneste «ungareren» noensinne som har fått den prestisjefulle forfatterprisen. At «Mannen uten skjebne» nå strykes innebærer blant annet at den ikke lenger blir obligatorisk lesing for ungarske skoleelever.

– Den ungarske regjeringen sier at det ikke er en antisemittisk kampanje. De sier at det er en vanlig måte å ordne litteraturkanon og litteraturlister på. Dette er et ledd i en voksende og iblant truende ungarsk kulturpolitikk, sier forfatteren Svante Weyler till SVT.

Viktor Orbans regjeringen har dog ikke stoppet med å bare stryke jødiske forfattere fra listen. De har også lagt til flere forfattere fra 30- og 40-tallet som var både antisemitter, nasjonalister og tredje riket-sympatisører. Blant disse finnes blant annet Ferenc HerczegAlbert Wass og József Nyírő, hvorav de to siste åpent støttet den ungarske pilkorsbevegelsen som blant annet ble anklaget for massemord av jøder.

Ifølge mange analytikere er dog den ungarske regjeringens forandring i første hånd ikke motivert av antisemittisme. I stedet virker det handle om at de har valgt å prioritere forfattere som skrev bøker om det Storungarn som eksisterte før første verdenskrig.

– Grunnen ifølge regjeringen er at disse forfatterne forteller om noe som var forbudt å fortelle om i kommunisttiden. Det vil si landet som fantes før første verdenskrig, Storungarn. To av forfatterne kan beskrives som nazister, sier Svante Weyler.

Det jødiske tidsskriftet Tablet Magazine er opprørt over den kulturelle revolusjonen i Ungarn. I en lang artikkel forsøker de å hevde at de nye forfatterne ikke bare er antisemitter, men også dårlige forfattere som kommer til å føre til at ingen ungarere kommer til å ønske å studere litteratur igjen.

De forsøker til og med å hevde at Orban-regjeringen i hemmelighet vil gjenerobre gammelt tapt territorium, og skriver:

Det er tydelig hvorfor Orbans regjering vil fremme Wass, Nyírő og deres likemenn: Deres nasjonalisme og irredentisme er avgjørende for å holde i gang den fremmedfiendtlige retorikken og selvmedlidenhet om «ungarere utenfor grensene». Orban vet utmerket godt at Transylvania og andre territorier fra før 1919 har liten sjanse til å gjenforenes med Ungarn, men det er et bra samtaleemne for de som er besatt av å fremføre sin hengivenhet til spørsmål som etnisk og kulturell «renhet».

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
2 år siden

Ungarn tar opp tråden fra tredvetallets aksjoner mot degenerert kunst i Tyskland, der jødiske forfattere, komponister og andre «kunstnere» ble satt på indeks. Tenk om Norge gjorde noe av det samme? Men her behøver ikke jødene frykte noesomhelst; filosemitter av alle slag gjør jobben for dem og holder kvelertak på all sann nasjonalistisk kunst. Det er såvidt lovlig å holde Hamsun i hevd, men alltid må det påminnes om at han var en fæl nazistøttespiller under krigen. Og mange andre har lidt samme skjebne.

JudasGarSviker
JudasGarSviker
2 år siden

Enda en stjerne i boken til Viktor Orban! Slik skal det gjøres. I Slovakia ligger et mer eller mindre åpent nasjonalsosialistisk parti på andreplass(!) på målingene og ligger an til å gjøre et brakvalg. Vinden har snudd.
https://qz.com/1804760/a-neofascist-party-could-place-second-in-slovakias-election/

sidsel
sidsel
2 år siden

Viktor Orban mener definitivt alvor! En sympatisk mann for landet.