Hjem Nyheter Europa Ungarn under EM: «Menn går ned på kne kun for Gud, fedreland...

Ungarn under EM: «Menn går ned på kne kun for Gud, fedreland og under frieri»

1

FOTBALL Vesteuropeiske fotballag har siden en stund tilbake innledet sine kamper med å gå ned på kne av ærbødighet overfor svart makt-bevegelsen. Men dette kommer verken Ungarn eller Kroatias landslag til å gjøre under sommerens fotball-EM.

Ungarns landslag i fotball i 2011. Foto: Roger Gorączniak, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons.

Etter George Floyds død og de påfølgende BLM-opptøyene som især har forekommet i USA, har flere fotballag i Europa valgt å innlede sine kamper med å gå ned på kne, en symbolsk handling som henviser til ærbødighet overfor svart makt-bevegelsen.

Under EM vil det engelske landslaget gjøre dette foran hver kamp. Men i Øst-Europa ser man ikke ut til å være like imponert av svart makt og hyllest av en kriminell.

Da Ungarn nylig møtte Irland på hjemmebane, valgte det irske laget å gå ned på kne, hvorpå de ble utbuet av den ungarske fansen på plass i Szusza Ferenc Stadium i Budapest.

Det irske landslagets representanter ble krenket over velkomsten, og landslagstrener Stephen Kenny beskrev det hele som «ubegripelig» og at dette kommer til å «skade Ungarns relasjon med EU».

Men Ungarns statsminister Viktor Orban forsvarer den ungarske fansen og beskriver det irske landslagets oppførsel i Budapest som en ren provokasjon.

– Om du er gjest i et land, må du forsøke å forstå kulturen og ikke provosere den. Vi kan utifra vårt kulturelle synspunkt kun se denne gest som noe ubegripelig, som en provokasjon, mener Orban.

– Fansen reagerte på provokasjoner. De velger ikke alltid den mest elegante reaksjonen, men vi må forstå deres begrunnelse. Jeg holder med fansen, fortsetter han.

Ifølge Orban er det også helt utenkelig for ungarske menn i allmennhet og Ungarns landslag i særdeleshet å gå ned på kne for svart makt-bevegelsen.

– Vi forventer oss ikke at det ungarske landslaget går ned på kne, men at de kjemper og vinner. Og i det tilfelle de mislykkes – at de gjør dette stående, mener Orban.

– Ungarske menn går kun ned på kne for Gud, fedreland og foran sine elskede når de frir, konstaterer statsministeren videre.

Forbyr å ta politiske standpunkt – men ikke alle

I forkant av sin premierekamp mot England har også det kroatiske landslaget annonsert at man ikke har tenkt å gå ned på kne under kampens innledning. Dette ettersom det engelske landslaget har uttrykt at man har tenkt å gjøre det, på tross av at man lik Irland nylig ble utbuet av fans både i Romania og Østerrike for samme oppførsel.

Kroatia har ikke villet kommentere beslutningen, men henviser kun til at UEFA og FIFAs regler forbyr politiske budskap på fotballbanen.

UEFA har på tross av dette ikke uttrykt noen synspunkter på et  stillingstagende for BLM under internasjonale eller nasjonale fotballkamper. Ikke heller man hatt synspunkter på at Ukrainas landslag har et kart over Ukraina på sine skjorter hvor også Krimhalvøya inngår, selv om Russland, som Krim nå for tiden tilhører, har protestert høylytt.

Derimot har man tvunget Ukraina til å modifisere sitt slagord «Slava Ukraini! Heroiam slava!» («Ære til Ukraina! Ære til heltene!») da man mener at det er et politisk stillingstagende å hylle sitt lands helter.

Les også:
Fotballen i kne
Dagens video: Lekket informasjon forteller hva som skjedde med George Floyd
Obduksjonen bekrefter: George Floyd ble ikke kvalt til døde
Dagens video: Tidligere politibetjent kommenterer dommen til Derek Chauvin

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
1 år siden

Flere østeuropeiske land er sunnere nasjonalistiske enn oss «snowflakes» i vest. De ser ingen grunn til å bøye seg for det nye utvalgte folket – de svarte, aka negrene – som de ser på som fremmede og antatt kriminelle – som de jo ofte er. Å gå på kne for kriminelle narkoavhengige svarte er en skam, og bør opphøre umiddelbart. Jeg blir kvalm av all propagandaen i norsk idrett om å «stå opp mot rasisme», og tåpelige godhetsposeringer i alle mulige former.