Hjem Nyheter Norden Unik dom: Motstandsbevegelsens plakat med «Forbrytere» fra 2017 skal konfiskeres

Unik dom: Motstandsbevegelsens plakat med «Forbrytere» fra 2017 skal konfiskeres

6

SVERIGE I en unik sak har Göteborg tingrett bestemt å konfiskere en plakat som Den nordiske motstandsbevegelsen bar under sin demonstrasjon i Göteborg i 2017. Plakaten viste et bilde av journalisten Willy Silberstein med teksten «Forbryter!» og er altså nå ulovlig.

Den nordiske motstandsbevegelsen revolterte mot makthavere og forbrytere i Göteborg 30. september 2017.

Journalisten og jøden Willy Silberstein var en av personene som ble utpekt som «forbryter» på en plakat som ble båret under Den nordiske motstandsbevegelsens demonstrasjon i Göteborg 30. september 2017. Silberstein anmeldte plakaten og en etterforskning om ærekrenkelse ble startet, men noen ansvarlig for plakaten kunne dog ikke identifiseres.

Dermed startet en langvarig og unik rettsprosess. Silberstein søkte om at Göteborg tingrett skulle konfiskere skriften i henhold til trykkefrihetloven. Hverken tingretten eller senere lagmannsretten mente det dog bevist at plakaten var et trykt skrift, og bare trykte skrifter kan konfiskeres.

Høyesterett fant dog i april 2019 at det var snakk om et trykt skrift, og sendte saken tilbake til tingretten. På torsdag kom til slutt dommen: Plakaten skal konfiskeres.

Tingretten konstaterer innledningsvis at plakaten er et trykt skrift som ble båret rundt ved en demonstrasjon og dermed har blitt publisert. Av etterforskningen fremgår dog at ingen ansvarlig har kunnet blitt identifisert.

Denne saken er unik. Ettersom det ikke er mulig å identifisere noen person som spreder, forfatter eller trykker har Silbersteins juridiske ombud brukt muligheten for å reise en såkalt objektiv konfiskeringshandling (sv. konfiskationstalan). Dermed er tingrettens dom endelig.

Foruten konfiskering innebærer dommen at det også blir straffbart å spre plakaten igjen, eksempelvis gjennom å bruker kopier av den under en demonstrasjon.

– En annen konsekvens er at andre personer som på denne måten ble utsatt for ærekrenkelse har mulighet til å reise handlingen og på samme måte få opprettelse, sier venstreekstremisten og systemlakeien Robin Enander ved Juridikfronten, som var ett av ombudene.

Den skattefinansierte Juridikfronten kommer, ifølge Enander, de nærmeste dagene til å kontakte flere av de øvrige som har blitt utpekt på andre plakater og opplyse om muligheten til å gå til domstol på samme måte som Silberstein har gjort.

Ettersom ingen ansvarlig utgiver eller spreder burde finnes for disse plakatene heller, kommer dermed skattebetalerne til å finansiere også disse, for samfunnet, «viktige» rettssakene for å få noen plakater konfiskert.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
6 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Hanne
Hanne
2 år siden

Nok et bevis på at verden blir styrt av en gjeng lett krenkende kronidioter. Man vet ikke om en skal le eller gråte i slike tilstander!

Gjallarhorn
Gjallarhorn
2 år siden

Av alle plakater, så måtte det bli den som var jøde som ikke skulle være lov å kalle forbryter. Interessant…

Geir O
Geir O
2 år siden

Ja ikke sant, for all del, ikke kritiser en jøde. Da har man gått over streken. La oss bøye oss alle sammen.

Marius
Marius
2 år siden

Der ewige jude slår til igjen.

Roar
Roar
2 år siden

Bare i et vanvittig land styrt av sovjetisk-lignende lover ville det å kalle noen forbryter bli forbudt.

Men som et ordtak sier: «To learn who rules over you, simply find out who you are not allowed to criticize»

Richard
2 år siden

Det er såpass absurd at det ikke engang er vurdert å fantasere om slikt i noveller og lignende men desverre så er det slik samfunnet fungerer per idag.