Hjem Nyheter USA: Anklaget politiet for rasisme – ble selv avslørt som løgner

USA: Anklaget politiet for rasisme – ble selv avslørt som løgner

UTENRIKS Etter å ha anklaget politiet for rasisme i en Facebook-video ble en svart kvinne i USA avslørt som løgner da politiet publiserte filmmateriale fra hendelsen.

Dawn Hilton-Williams

Det var etter å ha blitt stoppet av politiet i en fartskontroll den 27. april i delstaten Virginia at Dawn Hilton-Williams tok til Facebook for å gråte ut om hvordan hun nettopp hadde blitt utsatt for rasisme. I videoen, som hun filmer mens hun kjører, forteller hun blant annet om å ha blitt truet av politiet, og at hun fryktet for sitt liv ettersom stedet hun ble stoppet på var i nærheten av et jorde hvor det før i tiden ble brukt slaver.

Videoen fikk stor spredning på sosiale medier, men hendelsen ble likevel ikke en nasjonal nyhetssak før den amerikanske løgnpressen kastet seg på saken. På grunn av dette bestemte politiet i Brunswick County å publisere filmmateriale fra et kroppskamera som viser hele hendelsesforløpet. I filmen kan man se politibetjenten opptre korrekt og med full respekt overfor Hilton-Williams, og videre at hun overhodet ikke ble utsatt for noen form for truende adferd slik hun fremmet påstand om på Facebook. Kvinnen ble til slutt dømt i retten for fartsovertredelse, og må nå betale 90 dollar i bøter samt 70 dollar i saksomkostninger.

Saken er på langt nær unik i det flerkulturelle USA. Nylig ble det avslørt at en pastor og sjef for den lokale svarte borgerrettsorganisasjonen NAACP hadde fremmet falske rasisme-anklagelser. Dette etter at politiet også der kunne fremlegge filmmateriale fra et kroppskamera som klart viste at påstandene var falske.

Se den uavhengige journalisten Matt Christiansen gå i dybden av saken nedenfor: