Hjem Nyheter USA anklages for å forsøke å utpresse Sveits til våpenlevering

USA anklages for å forsøke å utpresse Sveits til våpenlevering

MILITANT GLOBALISME Det russiske utenriksdepartementet ser en sammenheng mellom amerikanske bankers vingeklipp av Credit Suisse og USAs «råd» til Sveits om å droppe forbudet for eksport og levering av våpen til Ukraina.

USAs ambassadør i Sveits og Lichtenstein – LHBT-aktivist og tidligere bankmann Scott Miller. Foto: Public Domain via Wikimedia Commons.

USAs ambassadør i Sveits, LHBT-aktivist og tidligere bankmann Scott Millerhevdet torsdag i et intervju for Neue Zurcher Zeitung (NZZ) at Sveits «neppe er i en posisjon til å opprettholde sin nøytralitet i Ukrainakonflikten». Talsmann for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, koblet senere samme dag på sosiale medier den amerikanske ambassadørens uttalelse med denne ukens ekstreme fall i aksjekursen til den ledende sveitsiske finansinstitusjonen Credit Suisse, skriver Nordfront.se. Slik lyder uttalelsen til Zakharova:

– Gitt at den nest største sveitsiske banken falt i direkte forbindelse med konkursen til tre amerikanske banker, ser en slik uttalelse ut fra Miller som en direkte utpressing.

Hun fortsatte:

– Hovedpoenget i Millers budskap var: «Dropp nøytralitet og begynn å sende våpen til Kiev-regimet, og du vil kunne fortsette å leve fullt og rikelig. Nekt – og dårlige dager vil være ditt lodd.»

«Må være rettferdig»

I sitt intervju med avisen NZZ torsdag hevdet Miller at Sveits er «i den verste krisen siden andre verdenskrig» og «konfrontert med hva nøytralitet betyr». Han la til:

– Mens Washington respekterer Berns politikk om å nekte å selge våpen til krigssoner, kan de ikke hevde å være nøytrale og samtidig la en eller begge sider bruke sine lover til egen fordel.

Spådde samme skjebne som Lehman Brothers

Sveitsisk lov forhindrer, som landets president Alain Berset bekreftet forrige måned, at sveitsiskproduserte våpen sendes til krigførende nasjoner. I NZZ forklarte Miller videre, med henvisning til Russland:

– Det er overgriperen, som bryter alle folkerettslige prinsipper, som nyter godt av gjeneksportforbudet.

Credit Suisse kunngjorde torsdag at de vil låne mer enn 53 milliarder dollar fra den sveitsiske sentralbanken for å holde seg flytende. Den Zürich-baserte finansgiganten mistet omtrent 25% av verdien på to dager med handel, da aksjen stupte til rekordlave nivåer. Det har blitt flagget i media at banken, som i bankverdenen vanligvis blir holdt for å være «en av verdens 30 viktigste» snart kan komme til å møte samme skjebne som Lehman Brothers under finanskrisen i 2008.

Ekstremt amerikansk marked

De tre amerikanske bankene som talsmann for det russiske utenriksdepartementet refererte til i sin uttalelse torsdag er:

  • Silicon Valley Bank, som imploderte forrige fredag.
  • Den kryptovennlige banken Silvergate Capital, hvor avvikling ble annonsert to dager senere.
  • Signature Bank, som mandag gikk konkurs, ble den tredje største amerikanske banken i historien etter Washington Mutual (2008) og Silicon Valley (siste uke) som led denne skjebnen.