Hjem Nyheter USA ber Sverige om militær støtte i Rødehavet

USA ber Sverige om militær støtte i Rødehavet

GLOBALISME Tidligere ble det rapportert at Sverige hadde mottatt en forespørsel om militær støtte til den amerikanske operasjonen mot Houthi-opprørerne i Rødehavet. Den svenske regjeringen har nå bekreftet dette, men det er uklart hva slags støtte den eventuelt vil gi.

Hangarskipet USS «Ronald Reagan».
Foto: Public domain

USA har offisielt bedt om at Sverige deltar i prosionistoperasjonen i Rødehavet, der Houthi-opprørere angriper lasteskip på vei til okkuperte palestinske havner. Houthienes angrep er rettet mot å stoppe alle varer til de sionistiske okkupasjonsstyrkene inntil de stanser terrorbombing og folkemord på Gazastripen.

Johan Hjelmstrand, pressesekretær for den svenske forsvarsministeren, bekrefter overfor SVT at de har mottatt en forespørsel fra USA.

– Men ikke nå, den ble mottatt før Forsvaret skulle svare på henvisningen, som skulle vært klar for noen uker siden, sier Hjelmstrand.

Pressesekretæren forteller videre at en skriftlig henvendelse ble mottatt av Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet 11. desember i fjor. Statsminister Ulf Kristersson uttrykte også tidligere denne uken at deltakelse i operasjonen mot Houthi-opprørerne er en «mulighet» for Sverige.

Har også vært der tidligere

På spørsmål om hva slags støtte det kan dreie seg om, svarer den svenske marinens kommunikasjonssjef Jimmie Adamsson at det fortsatt er uklart.

– Det kan være alt fra personell til skip, eller om det er fly som trengs. Vi får se hva behovet er og hvordan spørsmålet stilles, sier Adamsson.

Sverige har også tidligere hatt militært nærvær i Rødehavet. Da har det handlet om skip og soldater som er trent til å gå om bord i skip.

USA bombet i går 85 forskjellige steder i Syria og Irak som gjengjeldelse for et droneangrep på en amerikansk militærbase i Syria som krevde livet til tre soldater. Amerikanske talspersoner sa at de hadde advart Irak om at hevnangrep ville finne sted i regionen, mens irakiske talsmenn hevdet at dette var «løgner». Selv i dag er det rapporter om amerikanske luftangrep i begge land.