Hjem Nyheter USA ber Ukraina slutte å angripe russisk olje

USA ber Ukraina slutte å angripe russisk olje

UKRAINAKONFLIKTEN Washington har bedt Kiev om å stoppe angrepene på den russiske oljesektoren. Det fordi de ikke ønsker at krigen skal føre til enda høyere oljepris.

Oljetanker i Ukraina brenner etter droneangrep. Foto: Dsns.gov.ua, CC BY 4.0.

I flere advarsler og appeller til Ukrainas sivile og militære sikkerhetstjenester har Washington forsøkt å overtale Kiev til å stanse angrepene på Russlands energiinfrastruktur. Det melder Financial Times (FT), som siterer flere kilder i Washington.

Årsaken er at både ukrainske SBU og GUR den siste tiden har rettet sine droneangrep mot den russiske oljesektoren. Washington frykter nå at angrepene i seg selv kan drive opp oljeprisen og også føre til Russlands gjengjeldelse ved å gjøre det vanskeligere for Vesten å kjøpe oljen.

Selv om EU allerede i 2022 innførte embargo på russisk olje, fortsetter de å kjøpe den verdifulle oljen gjennom mellommenn, noe de er avhengige av å kunne gjøre. Bare i 2023 kjøpte EU-land russisk olje for 1,1 milliarder dollar som først ble «hvitvasket» i land som India og Tyrkia. Selv USA fortsetter å kjøpe mer russisk olje enn noen gang gjennom ulike smutthull.

For president Joe Biden personlig er de ukrainske angrepene på den russiske oljesektoren spesielt bekymringsfulle, skriver FT. Dette er fordi drivstoffprisene allerede har økt under hans presidentskap. Hvis prisene fortsetter å stige, kan det påvirke Bidens allerede tvilsomme sjanser til å vinne årets presidentvalg.

– Ingenting skremmer en sittende amerikansk president som en prisøkning ved pumpen i et valgår, sier Bob McNally, en tidligere energirådgiver i Det hvite hus.

Fra Ukrainas synspunkt er imidlertid angrepene logiske, da de kan sabotere russiske drivstoffleveranser til frontlinjene. Under helgens sikkerhetskonferanse i Kiev ble Ukrainas viseminister for europeisk og euroatlantisk integrering Olha Stefanishyna spurt om hvordan den ukrainske regjeringen reagerte på Washingtons appell om å stoppe angrepene.

Den ukrainske siden svarte, tror jeg, ved å nå sine mål og med svært vellykkede operasjoner på Russlands territorium, svarte Stefanishyna.

– Vi forstår appellene fra våre amerikanske partnere. Samtidig sliter vi med kapasiteten, ressursene og metodene som vi har tilgjengelig i dag.