Hjem Nyheter USA brukte 334 millioner dollar på å destabilisere Libanon i 2019

USA brukte 334 millioner dollar på å destabilisere Libanon i 2019

USA Nye indisier tyder på at opptøyene i Libanon i 2019 var alt annet enn organiske og faktisk direkte orkestrert av USA.

En ny rapport av det arabiske nyhetsbyrået Al-Khanadeqhar bekreftet hva mange har mistenkt: «The October 17th movement» var et forsøk på å destabilisere den libanesiske regjeringen.

Protestgruppen dukket plutselig opp i 2019 da de tok til gatene for å kreve at regjeringen skulle avvæpne Hizbollah, en av Israels mektigste fiender i regionen, og erstatte den nøye designede sekteriske balansen til staten med liberalt «teknokrati». De er fortsatt aktive, og har startet sporadiske opptøyer som åpenlyst støttes av amerikanske figurer så mangfoldige som fra den nykonservative tidligere utenriksministeren Mike Pompeo til den sosialdemokratiske senatoren Bernie Sanders.

Ifølge en etterforsking utført av journalister fra Al-Khanadeq, så ble 32 000 aktivister ansatt hos amerikanske NGO-er spredt over hele landet med det målet å så frøene for det libanesiske opprøret. Nettverket av NGO-er utgjør en front for amerikanske etterretningstjenester og dirigeres åpenlyst fra den amerikanske ambassaden, med den
kontroversielle ambassadøren Dorothy Shea som deres talskvinne.

Støttet av det amerikanske utenriksdepartementet og den føderale organisasjonen «Agency for International Development» (USAID) så ble 60 «borgerrettighetsgrupper» sammenslått i 2016 under «NGOs Are Stronger Together»-prosjektet og, under ledelse av amerikanske agenter, brukt til å spre uro. Ifølge libanesiske statlige arkiver så var 12 000 demonstranter estimert til å være fulltidsbetalte aktivister tilhørende denne koalisjonen, mens omtrent 20 000 var frivillige rekruttert og brukt av disse.

En rapport fra USAID publisert i 2020 avslørte at over 8 000 NGO-er opererte offisielt i Libanon, mens libanesisk etterretning tror at antallet er nærmere 14 000.

Amerikansk-finansierte NGO-er mottok en massiv tilstrømning av penger i nær forkant av opptøyene. 259 700 000 amerikanske dollar ble injisert i disse gruppene i de første månedene av 2018, hvilket økte til 334 500 000 dollar i løpet av kort tid.

I tillegg til pøbler og falske journalister så har USA dessuten finansiert den politiske drivkraften bak det libanesiske opprøret, Sabaa-partiet, som i våren 2018 klarte å velge inn én enkelt parlamentarisk kandidat, nyhetskjendisen Paula Yacoubin, som umiddelbart støttet demonstrasjonene da de startet, inkludert ved å lede en teatralsk storming av parlamentet.

Yacoubian og partiet hennes har hatt vansker for å svare vedrørende den i stor grad skjulte finansieringen av Sabaa. Ifølge partiets lederskap står en arabisk forretningsmann bak. Al-Khanadeq har utfordret dette ved å vise til bevis på at partiet faktisk finansieres og dirigeres fra Washington D.C.

Mye tyder på at til syvende og sist så har dette forsøket på å bruke «myk» makt til å vende libaneserne mot Hizbollah og videre liberalisere samfunnet deres mislykkes. En rekke regime-endringsoperasjoner sponset av jøder og USA relatert til 17. oktober-bevegelsen har oppnådd lite. I juli gav den amerikanske diplomaten David Hale den libanesiske staten et mer direkte ultimatum: innfør reform eller vær beredt på videre økonomisk nedgang.

/Eric Striker

Først publisert i National Justice.