Hjem Nyheter USA gir ingen sikkerhetsgaranti ved en NATO-søknad

USA gir ingen sikkerhetsgaranti ved en NATO-søknad

NATOMEDLEMSKAP Om Sverige og Finland søker NATO-medlemskap kommer ikke USA til å hjelpe om Russland angriper, skriver Dagens Nyheter.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Utenriksministeren for det amerikanske forsvarsdepartementet, Colin Kahl, har kunngjort for både finske og svenske myndigheter at USA ikke kommer til å gi noen sikkerhetsgaranti under søknadsprosessen.

– Han gjorde det klart at de amerikanske sikkerhetsgarantiene ikke gjelder under søknadsprosessen, men gjelder kun for et fullt medlemskap, sier en av DNs kilder.

Samtidig er Sverige i forhandlinger med Storbritannia om en sikkerhetsgaranti. Garantien vil imidlertid kun bety at Sverige vil få omtrent den samme støtte som Ukraina, om Russland skulle angripe.

NATOs ekspansjon mot den russiske grensen har provosert Russland, som har advart øvrige naboland om å inngå et NATO-medlemskap.

– Vi har gitt våre advarsler, både offentlig og gjennom bilaterale kanaler. De vet dette, så det er ingenting å bli overrasket over. De ble informert om alt, hvor det ville føre hen, sa utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova på onsdag, i den russiske statskontrollerte TV-kanalen Russia-24.