Hjem Nyheter USA: Jøder forsøker å drive gjennom statsborgerskap for illegale migranter

USA: Jøder forsøker å drive gjennom statsborgerskap for illegale migranter

USA Jødiske lobbygrupper krever i et brev til presidenten, samt ledende demokrater, en prosedyre som skulle by på «en vei til statsborgerskap» for illegale migranter – uten at republikanere blir spurt.

Innvandrere under masseinvasjonen 2015 i Budapest. Foto: Elekes Andor, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Det er et veldokumentert faktum at jødiske interessegrupper har en klar tendens til å være ivrige pådrivere for folkeutbytte i hvite nasjoner.

En rekke jødiske grupper i USA presser nå president Joe Biden og Demokrater i kongressen om å danne en vei til statsborgerskap for «udokumenterte migranter».

I et brev til Biden, visepresident Kamala Harris, senatets minoritetsleder Chuck Schumer og representanthusets forrige kvinnelige talsmann Nancy Pelosi skriver man at en slik vei bør inkluderes i «hvilken som helst lovstiftning for økonomisk gjenoppretting eller lovstiftning for infrastruktur».

Lobbygrupper på nasjons- og delstatsnivå har skrevet under

Den jødiske organisasjonen Bend the Arc, som sier seg å forespråke «sosial rettferd», presenteres som initiativtakere til brevkommunikasjonen.

Jødiske organisasjoner som representerer de såkalte Reform-, Konservativ-, og Rekonstruksjonistbevegelsene har skrevet under brevet sammen med et antall større grupperinger, inklusivt HIAS – den største jødiske pro-immigrasjonslobbygruppen.

Blant øvrige jødiske undertegnere merkes Anti-Defamation League, National Council for Jewish Women, Jewish Women International, samt Jewish Council for Public Affairs – paraplyorganisasjonen for offentlige politiske grupperinger.

Foruten 19 nasjonale jødiske grupper, har også et stort antall jødiske grupperinger på delstatsnivå undertegnet brevet.

I brevet står det:

Permanent vern for individer som lever under trussel om internering og deportasjon til like konstant trussel om exploatering – er ikke bare det moralsk rette agerende, men også det klokeste valget.

Smart taktikk

I brevet krever jødene at den omtalte «veien til statsborgerskap» skal inngå i et lovforslag som kan dras i en budgetavstemning – hvilket ikke skulle kreve at republikanere blir spurt.

Reconciliation «forsoning» er en senatsmanøver som gjør det mulig for majoritetspartiet – for tiden demokratene – å ta affære, hvilke regnes som utgiftsregninger uten å først få de 60 stemmene som behøves for å gå rundt en såkalt filibuster = «fordrøyningstaktikk av beslutningsprosessen innenfor en besluttende forsamling».

Verd å notere i sammenhengen er at brevet ikke ble sendt til de republikanske minoritetslederne i hvert kammer.

Republikanere har under de siste årene tydelig motsatt seg statsborgerskap for illegale migranter.

Det er midlertid ikke selvsagt at senatet godtar at reformen «en vei til statsborgerskap» inkluderes i en utgiftsregning. Lignende forsøk å omgå filibusteren har tidligere blitt stoppet.

Les også:
Jødiske organisasjoner demonstrerte for masseinnvandring til USA