Hjem Nyheter USA mot Houthiene: Den amerikanske marinens mest intense kamp siden andre verdenskrig

USA mot Houthiene: Den amerikanske marinens mest intense kamp siden andre verdenskrig

JEMEN Den amerikanske marinens kamp mot Houthi-opprørerne fra Jemen er de mest intense kampene marinen har deltatt i siden andre verdenskrig, ifølge ledere og eksperter fra marinen selv.

Amerikansk krigsfartøy i kamp mot Houthi-opprørerne. Foto: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Aaron Lau, Public domain, via Wikimedia Commons

Den sunnimuslimske og Iran-støttede opprørsgruppen Houthiene har siden november angrepet flere enn 50 fartøy med destinasjon Israel i Rødehavet og Adenbukta rundt Suezkanalen, som er viktig for global handel. Det var etter Israels invasjon av Gaza at Houthiene begynte med angrepene på både handels- og militære fartøy.

Houthi-opprørernes nesten daglige angrep siden november har ført til forsinkelser i handelen gjennom Suezkanalen. Kampene har også utviklet seg til den amerikanske marinens mest intense kamper siden andre verdenskrig. Dette ifølge hva marinens ledere og eksperter har fortalt The Associated Press.

Amerikanske styrker har skutt ned mengder med blant annet missiler og droner i området Rødehavet, Adenbukta og Bab el-Mandeb. Amerikanerne skal også ha befunnet seg i området i over sju måneder, ifølge kaptein David Wroe, kommandør for de såkalte guided missile destroyers, skriver AP.

I følge Houthiene selv er angrepene rettet mot å få slutt på krigen i Gaza og for å vise støtte til Palestinerne. På starten av året kom det frem at USA har samlet en allianse bestående av 12 land for å få slutt på Houthi-opprørernes angrep. Ikke lenge etter utførte også USA og Storbritannia bombinger på Jemenitisk fastland, som svar på angrepene på fartøy.