Hjem Nyheter USA på randen av massiv jernbanestreik

USA på randen av massiv jernbanestreik

0

USA Hvis ikke partene kan komme til enighet innen fredag kveld så står USA ovenfor den største jernbanestreiken på hundre år.

Amtrak, USAs største jernbaneselskap, har uttalt at det vil kansellere alle sine langdistansetog midlertidig fra og med i dag. Dette på grunn av potensialet for en massiv streik blant jernbanearbeidere som kan starte natt til lørdag.

Årsaken er en pågående konflikt mellom 13 forskjellige fagforeninger og jernbaneselskaper over dårlige arbeidsvilkår. Hvis partene ikke kan komme til enighet innen midnatt på fredag så vil over 90 000 jernbanearbeidere gå ut i streik i den første store jernbanestreiken i USA på 30 år og den største på over et århundre. Resultatet ville være nedstengingen av 30 % av USAs godstog og nesten alle dets passasjertog.

Jernbanearbeiderne begrunner streiken med at jernbaneselskapene opererer togene sine med minimalt med personell, hvilket fører til at jernbanearbeiderne tvinges til å jobbe overtid og med reduserte fridager, hvilket øker sannsynligheten for potensielt dødelige ulykker.

Mye av misnøyen stammer dessuten fra nye regler for oppmøte som flere jernbaneselskaper introduserte under koronapandemien. Et eksempel er BNSF Railway sitt Hi-Viz poeng system, som ble introdusert i begynnelsen av 2022. Mens togkonduktører og ingeniører var pliktige til å møte opp på kort varsel (mellom 90 minutter og to timer avhengig av arbeidsplassen) utenom ferier og opptjente fridager, så skjerpet Hi-Viz dette systemet ytterligere.

Hi-Viz introduserte et system hvor arbeidere som ikke møter opp innen det fastsatte tidsrommet fratrekkes de poeng fra et startpunkt på 30. Antall poeng som trekkes, som kan variere fra 5 til 25, avhenger av dagen episoden finner sted. Hvis en arbeider når null poeng blir han suspendert i 10 dager og starter på nytt med en balanse på 15 poeng. Hvis poengsummen når null for andre gang blir suspensjonen på 20 dager, og den tredje gangen blir arbeideren sparket. Arbeidere kan vinne tilbake poeng ved for eksempel å være tilgjengelig for arbeid i 14 dager sammenhengende. I tillegg utgjør sykdom eller nødssituasjoner i familien ikke gyldig fravær under systemet og vil fremdeles resultere i fratrekk av poeng.

I mellomtiden håver jernbaneselskapene, som i stor grad er eid av Wall Street, inn store profitter til tross for voksende drivstoffkostnader. Union Pacific Corporation, viss største aksjonærer inkluderer The Vanguard Group og BlackRock, håvet inn en profitt på 6,5 milliarder amerikanske dollar i 2021, selskapets beste resultat noensinne.

Streiken ville være av enorm signifikans for USAs infrastruktur, som pga. sitt enorme territorium innenlands er avhengig av tog for å transportere varer, og streiken kunne koste landet 2 milliarder amerikanske dollar per dag i forstyrrede tjenester.

Imidlertid er det høst sannsynlig at President Joe Biden vil bruke føderale makter til å tvinge jernbanearbeiderne tilbake i jobb, skulle en streik finne sted. Den amerikanske kongressen introduserte en lov i responsen til jernbanestreiken i 1992 som tillater den amerikanske regjeringen å bryte jernbanestreiker hvis de skulle true den amerikanske økonomien, hvilket De facto gjorde det ulovlig å streike for jernbanearbeidere.

Det amerikanske nasjonalsosialistiske partiet National Justice Party har uttrykt sin støtte til jernbanearbeiderne og beskyldt jernbaneselskapene for å utsette arbeiderne for ulevelige arbeidsforhold som knapt tillater arbeiderne å tilbringe tid med familiene sine, samt woke-kapitalistiske tiltak presset frem av BlackRock som har fått flere jernbaneselskaper til å introdusere rasekvoter som diskriminerer mot hvite arbeidere.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg