Hjem Nyheter USA prøver å skylde Nord Stream-sabotasjen på Ukraina

USA prøver å skylde Nord Stream-sabotasjen på Ukraina

UTENRIKS Nylig ble det avslørt hvordan USA, med hjelp fra Norge, gjennomførte sabotasjeangrepene mot Nord Stream under en NATO-øvelse i fjor sommer. Men nå prøver Washington å skylde på en «ukrainsk gruppe».

Gasslekkasje på Nord Stream utenfor øya Bornholm.
Foto: Danmarks forsvar.

Det var i februar at den prisbelønte undersøkende journalisten Seymour Hersh publiserte en artikkel, med kilder fra den amerikanske etterretningstjenesten, som avslørte hvordan gassrørledningene til Nord Stream ble sabotert. Ifølge Hersh ble CIA og den amerikanske marinen assistert av sine norske kolleger til å feste eksplosiver til gassledningene under forrige sommers «BALTOPS22», for deretter å detonere rørene med en fjernutløser i september.

Både det amerikanske regimet og CIA har benektet involvering. Nå trekker de også frem en «pro-ukrainsk gruppe» som skyldig, skriver New York Times.

Det hevdes at det er «ny etterretning» som er «gjennomgått» som gjør at de nå føler å ha mandat til å peke ut en ukjent «gruppe» bestående av ukrainere og/eller russere. Det er imidlertid ikke klart hvilke personer som skal være en del av gruppen, hva dens mål er, hvem som ville ha finansiert terrorhandlingen eller til hvilket formål. Washington er også nøye med å påpeke at det ikke er bevis for at Volodymyr Zelenskys regime i Kiev er involvert.

«Ikke logisk å peke ut Ukraina»

Til Aftonbladet får Hugo von Essen, representant for globalistorganisasjonen «Foreign Policy Institute», uttale seg om den nye amerikanske informasjonen. Ifølge von Essen er det «ikke logisk i det hele tatt» å peke ut Ukraina, fordi Ukraina ville «risikere støtten fra Vesten» dersom de saboterte Nord Stream.

I stedet mener den såkalte analytikeren at «mye mer taler for Russland enn Ukraina».

– Det argument som man har hørt og kan spekulere i er å ytterligere bremse den russiske energieksporten til Europa og dermed redusere russiske inntekter. Min følelse er at Russland også fikk skylden og det gagner også Ukraina og forsterker bildet av at Russland er en skurkstat. Men det er enda bedre grunner som taler for Russlands interesser, hevder von Essen.

Han forklarer imidlertid ikke disse «enda bedre grunnene», men tidligere har Aftonbladets Lena Mellin forsøkt å forklare Russland-teorien ved å si at landets president, Vladimir Putin, er en machiavellisk despot som prøver å detaljstyre omverdenen ved å bruke terror som et våpen.

«Putin og hans tilhengere vil at vi skal være redde for Russland. Bekymrede og engstelige mennesker er mer medgjørlige enn andre. Det gjelder også nasjoner», skrev Mellin etter gjerningen i et forsøk på å forklare hvorfor Russland ville sabotere sin egen gassrørledning og dermed sin økonomiske dominans over Europa.

Tyskland – som er den nest største eieren i Nord Stream – har imidlertid konkludert med at det ikke er bevis for russisk involvering. I stedet har høytstående politikere anonymt gitt uttrykk for i media at de har begynt å akseptere at en «alliert stat» kan stå bak terrorhandlingen.