Hjem Nyheter USA sanksjonerer fire jødiske bosettere

USA sanksjonerer fire jødiske bosettere

UTENRIKS I en symbolsk gest har USA innført økonomiske sanksjoner mot fire kriminelle bosettere på Vestbredden. Ifølge Benjamin Netanyahu var tiltaket «unødvendig».

Jødiske bosettere konfiskerer huset til en eldre ikke-jødisk kvinne på Vestbredden.
Foto: MohmmadRjab, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Torsdag utstedte USAs president Joe Biden en presidentordre som åpner døren for sanksjoner mot jøder som lever som «bosettere» på Vestbredden – altså de som støttes av Israel for å stjele land fra Palestina.

I den forbindelse ble også fire bosettere utsatt for sanksjoner med den begrunnelse at de brukte vold mot sivile. Sanksjonene betyr at de aktuelle jødene ikke får lov til å reise til USA eller bruke det amerikanske finanssystemet.

Ifølge flere amerikanske medier bør utspillet ses på som en symbolsk gest fra Biden for å dempe kritikken fra demokratene om at presidenten er for pro-Israel. Biden prøver også å lokke tilbake noen arabiske velgere.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har kommentert utspillet ved å si at Israel har sine egne mekanismer for å straffe lovbrytere. Dette til tross for at bosetterne formelt får hjelp til å drive palestinere ut av hjemmene sine av den sionistiske statens militære.

– Israel går til aksjon mot alle lovbrytere overalt, så det er ikke behov for uvanlige tiltak i denne saken, sa Netanyahu.