Hjem Nyheter Norge USA sender bombefly til Norge

USA sender bombefly til Norge

KRIGSHISSING USAs president Joe Biden har besluttet å stasjonere amerikanske bombefly i Norge. Russland ser imidlertid amerikanernes trekk som en provokasjon.

Amerikansk B-1-bombefly. Foto: CC public domain.

De neste tre ukene kommer USA til å sende fire B-1-bombeflly og 200 mann som skal stasjoneres i Norge. Det er første gang amerikanske bombefly stasjoneres i NATO-landet Norge, og dette har vekket reaksjoner fra Russland.

Mens USA flytter mer og mer ildkraft nærmere Russland hevder de at dette er for å motvirke russisk aggresjon. Bombeflyene skal gjennomføre oppdrag i internasjonalt luftrom nordvest for Russland, rundt polarsirkelen.

Hittil har de fleste av NATOs arktiske stridsøvelser blitt gjennomført fra flybaser i Storbritannia, men nå vil krigsalliansen begynne å bruke Norsk jord mer.

– Operativ beredskap og vår evne til å støtte våre allierte, samt å kunne svare raskt er avgjørende for kombinert fremgang, sier general Jeff Harrigian, befalhaver for det amerikanske luftvåpenet i Europa og Afrika til CNN.

President Joe Biden har under sin innledende periode ved posten vist en tøffere innstilling mot Russland. I slutten av januar talte han med den russiske presidenten Vladimir Putin om blant annet påståtte russiske kyberangrep.