Hjem Nyheter USA-støttet kuppforsøk i Venezuela gikk opp i røyk

USA-støttet kuppforsøk i Venezuela gikk opp i røyk

VENEZUELA Den USA-støttede Juan Guaidó forsøkte å gjennomføre et statskupp i Venezuela på tirsdag. Kuppforsøket feilet og støttespillere gjemmer seg nå i utenlandske ambassader.

Juan Guaidó, 3. mai 2019. Foto: Reuters/Ueslei Marcelino.

Det var tirsdag morgen at støttespillere til den USA-støttede selverklærte stedfortredende presidenten Juan Guaidó forsøkte å ta kontroll over den venezuelanske hovedstaden Caracas med makt. Kuppforsøket mislyktes og det rapporteres at minst 50 mennesker ble såret og 11 arrestert.

Opposisjonsfiguren Leopoldo Lopez, som har sittet i husarrest siden 2017 og som var til stedet da kuppforsøket fant sted, søkte tilflukt i Chiles ambassade sammen med sin familie. Chiles utenriksminister Roberto Ampuero skrev på twitter at Lopez, hans kone og deres datter var «gjester» hos ambassaden og tilla at «Chile bekrefter sin forpliktelse til venezuelanske demokrater».

Familien flyttet senere til Spanias ambassade, rapporterer RT.

Lopez ble i 2015 dømt til 14 års fengsel for oppvigling til vold, etter å ha blitt tiltalt for mordbrann, konspirasjon, drap og terrorisme.

Ifølge brasiliansk media søkte ytterligere 25 væpnede kuppmakere tilflukt i Brasils ambassade.

På tirsdag uttalte USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, den neokonservative krigshisseren John Bolton, og USAs spesialutsending til Venezuela, jøden Elliott Abrams, tillit til regimebytte i Venezuela og navngav høytstående venezuelanske tjenestemenn som var klare til å hoppe av, men ingenting skjedde.

USA forsøker nå å bortforklare hva som skjedde. Etter det mislykkede kuppet gikk USAs utenriksminister Mike Pompeo ut i media og hevdet at Venezuelas president Nicolas Maduro var klar til å flykte til Cuba, men at russerne fikk ham til å ombestemme seg. Videre hevdet Bolton at Maduro gjemte seg i en bunker, samtidig som han i virkeligheten talte til folket 1. mai.