Hjem Nyheter USA-støttet “opprørsgruppe” kappet hodet av tolvåring

USA-støttet “opprørsgruppe” kappet hodet av tolvåring

SYRIA En USA-støttet «opprørsgruppe» kappet nylig hodet av en tolv år gammel palestinsk gutt i Syria. USA vil vurdere en «pause» i støtten, uttaler det amerikanske utenriksdepartementet.

1

Det var den USA-støttede gruppen Nour al-Din al-Zinki som nylig kappet hodet av den tolv år gamle palestinske gutten Abdullah Issa. Dette fordi de mente han tilhørte Jerusalem-brigadene, en palestinsk gruppe som støtter Syrias president Bashar al-Assad.

Hendelsen ble filmet og lagt ut på internett. I filmen kan man se opprørerne vise frem tolvåringen på lasteplanet av en pickup. Deretter kapper de av hans hode med kniv. Hendelsen fant sted i bydelen al-Mashhad i Aleppo.

Til BBC avviser Jerusalem-brigadene at tolvåringen var medlem. Ifølge dem var han var en vanlig gutt som levde som flyktning sammen med familien i Aleppo.

a7813a2056cc45a8bee2fc7543b064d0_18

Støttes av USA

Nour al-Din al-Zinki støttes aktivt av USA, og har blant annet mottatt panserbrytende granater og annen militærstøtte. Amerikanske myndigheter omtaler de som «moderate islamister». En talsperson fra gruppen erkjenner at de stod bak, men at det var en «individuell feil» å halshugge tolvåringen. Halshuggingen representerer heller ikke deres «generelle politikk», mener de.

Mark Toner ved det amerikanske utenriksdepartementet synes videoen av halshuggingen var «redselsfull» og forteller at man vil vurdere en «pause» i den amerikanske støtten, dersom man kan bevise at det var den aktuelle gruppen som stod bak.

Amnesty International har tidligere anklaget den USA-støttede gruppen for blant annet omfattende overgrep, bortføring og tortur av sivile.

issa

Norsk støtte til annen «opprørsgruppe»

Norske myndigheter vedtok i våres at Norge skulle øke sitt bidrag i «koalisjonen mot ISIL». Norges nye militære bidrag består i å sende en styrke på ca. 60 soldater for å bidra med trening, rådgivning og operativ støtte til en annen USA-støttet syrisk «opprørsgruppe».

Gruppen kaller seg Jaish Suriya al-Jadid, eller New Syrian Army, og har blitt utstyrt og fått opplæring av amerikanske spesialstyrker.

Kilde:
USA-støttede opprørere kappet hodet av tolvåring i Syria