Hjem Nyheter USA tvinges til å stenge sin offentlige sektor

USA tvinges til å stenge sin offentlige sektor

USA: Den amerikanske kongressen kunne ikke bli enige om det offentlige budsjettet. Nå tvinges man stenge ned store deler av den offentlige sektoren ettersom man ikke får støtte til budsjettet.

Obama_budget_ny

Etter at den amerikanske kongressen ikke kunne bli enige om budsjettforslaget stenges nå nesten en million ansatte i den offentlige sektor ute fra sine arbeidsplasser. Andre tvinges til å arbeide uten lønn for å kunne opprettholde de viktigste samfunnsfunksjonene.

En stor del av konflikten som har tvunget frem stengningen av de statlige føderale funksjoner er Demokratenes upopulære allmenne sykehusforsikring også kalt «Obamacare» hvor lovforslagteksten er skrevet av legemiddel- og forsikringsindustrien. Det er Republikanerne som ikke vil finansiere sykeforsikringen og dermed er budsjettet i ubalanse.

Hvilke konsekvenser stengningen medfører den offentlige sektoren er vanskelig å spå, men eksperter mener at om man ikke finner en løsning i løpet av de nærmeste dagene kan følgende bli katastrofale. USA har tidligere, mellom desember 1996 og januar 1997 blitt tvunget til en nedstengning, og regningen endte da på to milliarder dollar i ekstra utgifter.

Kilde:
US govt shuts down for 1st time in 17 years as budget talks fail
USA tvingas stänga ner den offentliga sektorn