Hjem Nyheter USA vil fordømme Iran – møter sterk motstand i FNs sikkerhetsråd

USA vil fordømme Iran – møter sterk motstand i FNs sikkerhetsråd

UTENRIKS Ikke helt uventet krevde USA under nattens møte i FNs sikkerhetsråd at Irans angrep på Israel fordømmes. USA møter imidlertid sterk motstand fra Russland, som forsvarer Irans rett til gjengjeldelse mot Israel.

FNs sikkerhetsråd. Foto: Cancillería Argentina, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Lørdag kveld og søndag kveld gjennomførte Iran «Operasjon Sant Løfte» for å hevne det israelske angrepet på Irans ambassade i Damaskus den 1. april. Hundrevis av droner, kryssermissiler og ballistiske missiler ble avfyrt mot Israel av Iran og landets allierte i regionen.

Søndag kveld var det klart at Israel vil gjengjelde innen kort tid, noe Iran allerede har lovet vil føre til enda mer omfattende angrep. Iran har begrunnet sin gjengjeldelse med artikkel 51 i FN-pakten, som gir stater rett til militært selvforsvar i fravær av tiltak fra FNs sikkerhetsråd.

På Israels initiativ pågår det for tiden et møte i FNs sikkerhetsråd i New York, der USA argumenterer for en kraftig fordømmelse av Iran. I stedet for den vanlige afrikaneren Linda Thomas Greenfield, ble USA i går kveld representert av viseambassadør Robert Wood, som listet opp flere påståtte tilfeller der Iran bryter Sikkerhetsrådets resolusjoner. Ifølge Wood må FN innføre nye sanksjoner mot Iran som straff for å angripe Israel.

Wood nevnte dog ikke at Israel også for tiden bryter flere resolusjoner fra Sikkerhetsrådet, blant annet et krav om våpenhvile i Gaza og flere resolusjoner om å slutte å stjele palestinsk land ved hjelp av såkalte bosettere.

USA nektet også å fordømme den israelske bombingen av Irans ambassade i Damaskus, som Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia grep fatt i da han argumenterte mot USA og forsvarte Iran.

– Utfallet er nå tydelig for alle å se. Dere vet svært godt at et angrep på en diplomatisk stasjon er et casus belli [en årsak som rettferdiggjør/fremprovoserer krig] i henhold til folkeretten. «Om vestlig [diplomatisk] representasjon hadde blitt angrepet, ville du umiddelbart ha latt det regne gjengjeldelse,» sa Nebenzia.

– I Sikkerhetsrådet i dag ser vi en oppvisning i hykleri og dobbeltmoral som nesten er pinlig å se.

«USA har ingen troverdighet igjen»

Al-Jazeeras politiske analytiker Marwan Bishara deler Russlands syn. Han tror ikke at USA vil være i stand til å samle noen støtte for sitt ønske om å fordømme Iran og innføre nye FN-sanksjoner mot landet, fordi man er så «vaklende når det gjelder Israel».

– Du kan være enig i noe av det [Russlands ambassadør Nebenzia] sier, eller ikke. Enten du er enig eller ikke, har USA ingen troverdighet, og det er tydelig at man ikke kommer til å få noe gjensvar i det meste av verden på grunn av sitt stillingstagende til [angrepet] 1. april, men også på grunn av sin innstilling angående på Gaza og Israels folkemord der, sa Bishara, og fortsetter:

– Denne konstante rettferdiggjøringen av Israels handlinger, promoteringen av Israels rett til selvforsvar som om det rettferdiggjør alt, inkludert 56 års okkupasjon og 75 år med landtyveri – alt dette undergraver USAs posisjon i regionen.

I løpet av kvelden har Iran ivrig lagt frem alle internasjonale regler og traktater de støtter seg på for å rettferdiggjøre angrepet på Israel. Ifølge Irans FN-diplomat Saeed Iravani ble det gjort flere forsøk på å overtale FNs sikkerhetsråd til å håndtere det israelske angrepet i Damaskus. Men siden USA konsekvent blokkerte en fordømmelse eller til og med en uttalelse om saken, måtte Iran ta saken i egne hender – i full overensstemmelse med folkeretten.

Akkurat nå holder verden pusten og venter på Israels svar og fortsatt eskalering i konflikten.