Hjem Nyheter USAs høyesterett gransker abortpille

USAs høyesterett gransker abortpille

USA Abortpillen mifepriston står for 60 prosent av alle aborter i USA. Men akkurat nå vurderer høyesterett å begrense tilgangen kraftig.

Inngangen til USAs høyesterett i Washington D.C.
Foto: Joe Ravi, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

I 2022 omgjorde USAs høyesterett en tidligere grunnlovskjennelse fra 1973 kalt «Roe v Wade», som betydde at retten til abort i flere tiår ble ansett som en grunnlovsfestet rettighet for kvinner. Siden den gang har en rekke delstater kunnet begrense eller helt forby abort.

Akkurat nå pågår en annen svært polariserende abortrettighetssak i høyesterett, der en gruppe anti-abortaktivister og leger har saksøkt US Food and Drug Administration (FDA).

Bakgrunnen er at etaten godkjente abortpillen mifepriston, og deretter gjorde flere endringer for å gjøre den lettere tilgjengelig. I dag står mifepriston for 60 prosent av alle aborter i USA.

Ifølge søksmålet ble pillen godkjent uten tilstrekkelige studier av risikoen, skriver BBC. Høyesterett har ikke tillatt å overprøve selve godkjenningen av legemiddelet. På den annen side kan de omgjøre de ulike beslutningene som er tatt av FDA for å lette tilgjengeligheten av mifepriston, noe som blant annet betyr at kvinner kan bruke stoffet i opptil ti uker med graviditet og også helt uten å måtte se helsepersonell.

I første omgang vil retten avgjøre om gruppen av aktivister og leger i det hele tatt har rett til å saksøke FDA. I neste trinn kan domstolen omgjøre alle liberaliseringer av forskrivningen av mifepriston. Dette kan blant annet bety at medikamentet ikke må brukes etter syvende svangerskapsuke og ikke uten fysisk time hos lege – som var den opprinnelige tilstanden for mifepriston da den ble godkjent i 2000.

Akkurat nå foregår det store demonstrasjoner utenfor rettsbygningen i Washington, der både abortforkjempere og motstandere roper slagord for og mot stoffet. Plakater med slagord som «Våre kropper, vår frihet» blandes med bannere om at «Kjemisk abort skader kvinner», skriver Reuters.