Hjem Nyheter USAs utenriksdepartement anklages for «nynazisme»

USAs utenriksdepartement anklages for «nynazisme»

UTENRIKS På mandag kunngjorde USAs utenriksdepartement at Azovbataljonen vil motta amerikanske våpen. Nå anklager Moskva Washington for å «flørte med nazismen».

USAs utenriksdepartement ledes av den jødiske utenriksministeren Anthony Blinken. Foto: Brookings Institution/Paul Morigi (CC BY-NC-ND 2.0).

Den beryktede Azovbataljonen begynte som en paramilitær enhet under den ukrainske borgerkrigen i 2014, men kom snart til å bli absorbert inn i den ukrainske nasjonalgarden.

USA har tidligere ikke ønsket å yte bistand direkte til nasjonalgardens Azov-bataljon, til tross for at den delen av Azov som utgjorde 3. separate angrepsbrigade i det ukrainske forsvaret kunne utstyres med de mest moderne NATO-våpnene. Årsaken er anklagene om «høyreekstremisme» fra den tiden da gruppen var en paramilitær enhet.

Men nå har USAs utenriksdepartement kommet med en ny beskjed, der de hevder at de har undersøkt Azovbataljonen og at de ikke har funnet noe som kan hindre dem i å motta militærhjelp.

«Etter nøye gjennomgang besto Ukrainas 12. spesialstyrker Azovbataljonen Leahy-kontrollen utført av det amerikanske utenriksdepartementet», lyder en pressemelding som refererer til den såkalte Leahy-loven, som forbyr USA å gi militær bistand til aktører mistenkt for brudd på menneskerettighetene.

Kunngjøringen har provosert Russland, som har brukt Azov som begrunnelse for at Ukraina må «denazifiseres». RT siterer Kremls pressetalsmann Dmitrij Peskov, som fordømmer det amerikanske utenriksdepartement.

Denne plutselige endringen i Washingtons holdning beviser at [amerikanske tjenestemenn] vil synke til et hvilket som helst nivå i sine forsøk på å undertrykke Russland, med det ukrainske folket som verktøy. De har ikke noe problem med å flørte med nynazister, sier Peskov.

Azov-bataljonen har siden den russiske invasjonen av Ukraina hevdet at anklagene om «nazisme» er grunnløse og at de nasjonalistiske aktørene som en gang grunnla Azov ikke lenger finnes blant dem.