Hjem Nyheter Utenlandske leiesoldater arrestert i Haiti

Utenlandske leiesoldater arrestert i Haiti

HAITI Syv utlendinger, deriblant fem amerikanske statsborgere, har blitt arrestert i Haiti med et stort antall våpen. De etterforskes for angrep mot demonstranter som krever presidentens avgang.

Foto: Southfront

Syv utlendinger, blant annet fem amerikanere og en serber, samt en person med haitisk statsborgerskap, er arrestert i Haiti med et vel assortert våpenarsenal, droner og satellittkommunikasjon. De etterforskes for konspirasjon mot staten, og mer konkret, angrep mot demonstrantene som krever presidentens avgang.

Haiti har vært utsatt for store og gjennomgripende demonstrasjoner de siste månedene, med krav om at presidenten, Jovenel Moïse, går av. Uroen begynte imidlertid som en mer generell misnøye med korrupsjon og uteblitte resultater av gjenoppbyggingen etter jordskjelvet i 2010. Fravær av resultater som befolkningen skylder på korrupsjon etter at betydelige hjelpeprogrammer ble satt i sving, blant annet en betydelig porsjon oljepenger fra Venezuela som ble borte underveis. Dette kommer på toppen av økonomisk stagnasjon og tilbakegang for folk flest. Etter hvert har også protestene rettet seg mot presidenten Jovenel Moïse som av de fleste blir ansett som styrt av USA. Talende er det at mange protestanter har begynt å brenne amerikanske flagg under demonstrasjonene.

De åtte arresterte er mest trolig leiesoldater som jobber sammen med presidentens egen livgarde, USPGN, og på de fleste kan man ved et enkelt søk på internett se at de har militær bakgrunn.

Det er tre teorier om hva som har skjedd: enten er mennene hyret av Moïse selv (etter råd fra utenlandske sikkerhetstjenester), uten at sikkerhetsapparatet rundt presidenten har hatt kunnskap om dette; eller så er det deler av politistyrken som sympatiserer med demonstrantene; eller så er leiesoldatene sendt av en fremmed makt. Canada er tungt inne i landet, blant annet med opplæring av politistyrkene og har en mindre ærefull historie blant annet med støtte til statskupp i 2004.