Hjem Nyheter Norge Utenriksministeren: «Ukraina får angripe Russland med donorvåpen»

Utenriksministeren: «Ukraina får angripe Russland med donorvåpen»

EUROPA Norge følger USA og NATOs linje og tillater Ukraina å bruke Vest-donerte våpen mot mål i Russland.

Utenriksminister Espen Barth Eide på World Economic Forum.
Foto: World Economic Forum, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Det er Norges utenriksminister Espen Barth Eide som til NRK sier at oljenasjonen følger linjen til USA og NATO og tillater Ukraina å bruke våpen donert fra Vesten mot mål på russisk territorium.

– Vi mener også at Ukraina har en krystallklar folkerettslig rett til å angripe Russland inne i Russland som en del av sitt forsvar av sitt territorium, sier utenriksministeren til NRK og fortsetter:

– På på prinsipielt grunnlag, så mener vi at Ukraina kan bruke også våpen de har fått fra vestlige land mot militære mål som er relevante for krigføringen i Ukraina.

– Ellers påfører vi Ukraina en avgrensning som gjør det vanskeligere å vinne.

I forrige uke ble det rapportert at Ukraina skal ha angrepet to installasjoner med tidligvarslingssystemer for atomvåpen i Sør-Russland, og at systemene som ble skadet også dekker hele Iran. Russland kan da ikke lenger varsle Iran om innkommende missiler. Det mistenkes at angrepet kan ha vært på ordre fra NATO da målene ikke har noen klar militær verdi for Ukraina.

Krigsalliansen NATO er splittet i Ukraina-spørsmålet. Nylig erklærte den italienske visestatsministeren Matteo Salvini at NATO-sjefen Jens Stoltenberg er en «farlig mann» og at våpnene som Italia har donert kun får brukes på ukrainsk territorium.

– Denne mannen er farlig fordi han snakker om en tredje verdenskrig, om vestlige våpen som er i stand til å slå til og drepe inne i Russland, som for meg synes å være veldig, veldig farlig og hensynsløs, sa Salvini.