Hjem Nyheter Norden Utgravning ferdig – viser at steinalderjegere bodde i tømmerhus, ikke i hytter

Utgravning ferdig – viser at steinalderjegere bodde i tømmerhus, ikke i hytter

3

NORDISK KULTUR Den store utgravningen av en steinalderbosetning i Ljungaviken utenfor Sölvesborg er nå ferdig. Resultatet viser at bosetterne bodde i ordentlige hus av tømmer i stedet for små hytter som man tidligere har antatt.

En stor utgravning av en bosetning fra jegersteinalderen i Ljungaviken utenfor Sölvesborg er nå ferdig, skriver SVT. Undersøkelsen har blitt gjennomført i forkant av at ett nytt boligområde skal bygges på plassen.

— Dette er en utgravning av en cirka 8 400 år gammel bosetning fra jegersteinalderen, altså før det fantes hester, kyr og korn. Dette kommer til å forandre bildet av jegersteinalderen i hele nordre Europa, sier Carl Persson, prosjektleder på Blekinge museum, til SVT.

— Jeg har holdt på med dette i 25 år, og jeg har aldri sett noe liknende, og det har ingen andre heller. Årsaken til at vi fant dette er at det er dekket av havet for omtrent 8 200 år siden, hvilket har gjort at det er blitt bevart ganske intakt, sier Persson til SVT.

Ble beskyttet av myr etter at havet oversvømmet plassen

For 8 200 år siden ble bosetningen oversvømt av det stigende havet, og siden den gang har lag av myr beskyttet jordoverflaten. For å gjennomføre den arkeologiske undersøkelsen måtte tonnevis av myr og sand graves bort.

Den blottlagte jorden fra steinalderen kunne deretter ses i åpen dag for første gang på 8 000 år. Store mengder flint, ildsteder og rester av store huskonstruksjoner fantes over hele området.

Forandrer bildet av historien – menneskene bodde i hus og ikke i hytter

Utgravningen, som pågikk i seks måneder og kostet 14 millioner kroner, har forandret bildet av historien. Man har nemlig oppdaget at menneskene på plassen bodde i forholdsvis stabile hus av tømmer som klarte vinteren.

— Så det er ikke som vi har trodd før i det hele tatt, at man har bodd i små teltliknende hytter. Man har bodd i ordentlige, stabile hus. Det er vel den mest overraskende oppdagelsen av alle, sier Carl Persson til SVT.

8 400 år gammel hund funnet

Man fant rester av 51 store huskonstruksjoner på plassen og fant også levninger av en hund som ble begravet av mennesker for mer enn 8 400 år siden. Hunden var begravet med hva man tror er gravgaver.

— Dette er et av de eldste gravfunnene av hund i landet. Hunden er velbevart, og det faktum at den ligger begravet mitt i steinalderbebyggelsen er unikt, sa osteolog Ola Magnell i en pressemelding fra Blekinge Museum.

— Et funn som dette gjør at man føler seg enda nærmere menneskene som bodde her. En begravet hund viser på en måte hvor like hverandre vi er over årtusenene – samme følelser av tap og savn, sa Carl Persson i pressemeldingen fra Blekinge Museum.

Komplekse samfunn i Norden tidligere enn man trodde

Nordfront har tidligere rapportert om hvordan undersøkelser utenfor Sölvesborg i Blekinge har vist at det fantes komplekse samfunn i Norden langt tidligere enn hva man tidligere har trodd. Allerede for 9 200 år siden bodde det mennesker i området som kunne bevare og konservere store mengder mat og derigjennom leve som bofaste.

Les også:
Mennesket kommer fra Europa, slår ny forskning fast
Oppdageren av DNA-molekylets struktur nekter å vike fra rasespørsmålet
Rase – det store grunnproblem #1: Hva er raser?
10 000 år gammelt skandinavisk DNA har blitt funnet i Sverige
Røtter del 1: Genetisk slektskap

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Wewelsburg
Wewelsburg
1 år siden

Interessant lesning som igjen viser at vi i Norden ikke var «huleboere» som så mange folk fra lengre sør liker å tro.

Anders (Nordland)
Anders (Nordland)
1 år siden

Veldig interessant.

von List
von List
1 år siden

Ikke overrasket over det. Ganske sikker på at angrepet rettet mot England også ikke var pga at de seilte der tilfeldig da resten av Europa ble tvangskristnet på samme tid. Er nok mye som forsvant(historie osv) da den abrahamittiske religionen la Europa under seg.