Hjem Nyheter Norden Utgravning ferdig – viser at steinalderjegere bodde i tømmerhus, ikke i hytter

Utgravning ferdig – viser at steinalderjegere bodde i tømmerhus, ikke i hytter

NORDISK KULTUR Den store utgravningen av en steinalderbosetning i Ljungaviken utenfor Sölvesborg er nå ferdig. Resultatet viser at bosetterne bodde i ordentlige hus av tømmer i stedet for små hytter som man tidligere har antatt.

En stor utgravning av en bosetning fra jegersteinalderen i Ljungaviken utenfor Sölvesborg er nå ferdig, skriver SVT. Undersøkelsen har blitt gjennomført i forkant av at ett nytt boligområde skal bygges på plassen.

— Dette er en utgravning av en cirka 8 400 år gammel bosetning fra jegersteinalderen, altså før det fantes hester, kyr og korn. Dette kommer til å forandre bildet av jegersteinalderen i hele nordre Europa, sier Carl Persson, prosjektleder på Blekinge museum, til SVT.

— Jeg har holdt på med dette i 25 år, og jeg har aldri sett noe liknende, og det har ingen andre heller. Årsaken til at vi fant dette er at det er dekket av havet for omtrent 8 200 år siden, hvilket har gjort at det er blitt bevart ganske intakt, sier Persson til SVT.

Ble beskyttet av myr etter at havet oversvømmet plassen

For 8 200 år siden ble bosetningen oversvømt av det stigende havet, og siden den gang har lag av myr beskyttet jordoverflaten. For å gjennomføre den arkeologiske undersøkelsen måtte tonnevis av myr og sand graves bort.

Den blottlagte jorden fra steinalderen kunne deretter ses i åpen dag for første gang på 8 000 år. Store mengder flint, ildsteder og rester av store huskonstruksjoner fantes over hele området.

Forandrer bildet av historien – menneskene bodde i hus og ikke i hytter

Utgravningen, som pågikk i seks måneder og kostet 14 millioner kroner, har forandret bildet av historien. Man har nemlig oppdaget at menneskene på plassen bodde i forholdsvis stabile hus av tømmer som klarte vinteren.

— Så det er ikke som vi har trodd før i det hele tatt, at man har bodd i små teltliknende hytter. Man har bodd i ordentlige, stabile hus. Det er vel den mest overraskende oppdagelsen av alle, sier Carl Persson til SVT.

8 400 år gammel hund funnet

Man fant rester av 51 store huskonstruksjoner på plassen og fant også levninger av en hund som ble begravet av mennesker for mer enn 8 400 år siden. Hunden var begravet med hva man tror er gravgaver.

— Dette er et av de eldste gravfunnene av hund i landet. Hunden er velbevart, og det faktum at den ligger begravet mitt i steinalderbebyggelsen er unikt, sa osteolog Ola Magnell i en pressemelding fra Blekinge Museum.

— Et funn som dette gjør at man føler seg enda nærmere menneskene som bodde her. En begravet hund viser på en måte hvor like hverandre vi er over årtusenene – samme følelser av tap og savn, sa Carl Persson i pressemeldingen fra Blekinge Museum.

Komplekse samfunn i Norden tidligere enn man trodde

Nordfront har tidligere rapportert om hvordan undersøkelser utenfor Sölvesborg i Blekinge har vist at det fantes komplekse samfunn i Norden langt tidligere enn hva man tidligere har trodd. Allerede for 9 200 år siden bodde det mennesker i området som kunne bevare og konservere store mengder mat og derigjennom leve som bofaste.

Les også:
Mennesket kommer fra Europa, slår ny forskning fast
Oppdageren av DNA-molekylets struktur nekter å vike fra rasespørsmålet
Rase – det store grunnproblem #1: Hva er raser?
10 000 år gammelt skandinavisk DNA har blitt funnet i Sverige
Røtter del 1: Genetisk slektskap