Hjem Nyheter Norden Utpekt «bombenazist» får 3,5 års fengsel

Utpekt «bombenazist» får 3,5 års fengsel

0

SVERIGE I løpet av fredagen ble en 25 år gammel svenske fra Skaraborg dømt til 3,5 års fengsel for tre våpenlovbrudd, samt brudd på lov om eksplosive utgangsstoffer, grov kriminalitet og brudd på lov om brannfarlige og eksplosive varer. Han er imidlertid frifunnet fra siktelsen for forberedelse til offentlig ødeleggelse.

Noen av våpendelene som ble funnet i 25-åringens hjem. Foto: Politiet.

En 25 år gammel innbygger fra Skaraborg ble fredag ​​dømt til tre og et halvt års fengsel for flere forbrytelser knyttet til det media omtalte som et «våpen- og bombeverksted» i hjemmet.

Säpo og det nasjonale bombevernet skal ha funnet blant annet stoffer og gjenstander som kunne brukes til å lage bomber, men også deler til våpen og komplette våpen som ble laget med 3D-printer.

I media omtales mannen som «tidligere DNM-medlem» og selv om dette ikke er straffbart, slår Skaraborg tingrett også fast at «det er uomtvistelig at [tiltalte] tidligere var medlem av DNM» i dommen.

Men media skriver ikke om det som også ble slått fast angående 25-åringens forhold til Den nordiske motstandsbevegelsen i dommen. I det som har blitt beskrevet som et «manifest» hjemme hos 25-åringen, kritiserer han Motstandsbevegelsen fordi organisasjonen «ikke har handlet tilstrekkelig». I dommen kan man også lese:

Han forlot DNM i 2018 og er ikke nasjonalsosialist. Han syntes møter var tull og føltes ubehagelig i sosiale sammenhenger. Han var også misfornøyd med det DNM fikk til.

25-åringen frifinnes også fra tiltalen om forberedelse til offentlig ødeleggelse. Skaraborg tingrett skriver at han visstnok ser ut til å ha både interesse for bomber samt kunnskap og materialer til å produsere dem, men at det ikke er slått fast at han har hatt til hensikt å bruke bomber på en bestemt måte:

Det er således ikke noe som klart viser at [siktede] hadde flere konkrete planer om å forårsake eksplosjon med fare for andres liv og helse eller omfattende ødeleggelse av andres eiendom. Det er ikke tenkelige gjenstander for kriminalitet og [tiltalte] har vært like interessert i eksplosiver som i våpen og produksjon av 3D-printede. [Tiltalte] må derfor frifinnes for tiltalen om forberedelse til offentlig ødeleggelse, grov forbrytelse (jf. Svea lagmanssretts dom 03.09.2022, B-13302-21).

Til TT kommenterer aktor Henrik Olin frfinnelsen:

— Der kan jeg konstatere at tingretten legger listen ganske høyt. Jeg skal tenke på om jeg nøyer meg med dette eller om jeg skal anke den delen, sier han og legger til:

— Ellers er han i utgangspunktet dømt til det han var tiltalt for. Jeg hadde bedt om fire års fengsel og han fikk 3,5 – ikke så stor forskjell. I utgangspunktet synes jeg det er en velskrevet dom.

25-åringen er imidlertid dømt for grove våpenlovbrudd, forberedelse til grove våpenlovbrudd, våpenlovbrudd, brudd på lov om eksplosjonsforløpere, samt grov kriminalitet og brudd på lov om brannfarlige og eksplosive varer.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg