Hjem Nyheter Utredning om terrordrapet på Soleimani snart klar

Utredning om terrordrapet på Soleimani snart klar

0

MIDTØSTEN Iran og Iraks felles utredninger om det amerikanske drapet på den iranske helte-generalen Qassem Soleimani er snart klar. De to nasjonene forventer seg at man snart kan ta ut tiltale mot innblandede personer.

General Qassem Soleimani, martyr i kampen mot sionismen.
Foto: sayyed shahab-o- din vajedi (CC BY 4.0) via Wikimedia Commons

Det var i januar 2020 at den iranske generalen Qassem Soleimani, øverstkommanderende for den iranske revolusjonsgardens spesialstyrker Quds, ble myrdet i et amerikansk terrorangrep etter ordre fra USAs daværende president Donald Trump.

Soleimani var ikke bare en nasjonal helt i Iran, men en slags «rockestjerne» blant antisionistiske styrker i Midtøsten og en av de viktigste militære sjefene for nederlaget til den islamske staten, men også avgjørende for Irans økende innflytelse i Midtøsten.

Ifølge det iranske nyhetsbyrået IRNA nærmer etterforskningen seg en slutt. Det er delvis en iransk etterforskning, men også en irakisk – fordi Soleimani ble myrdet i Irak. I tillegg er det gjennomført en felles etterforskning som skal forelegges for en internasjonal straffedomstol.

Under en pressekonferanse snakket Irans viseadministrerende juridiske offiser Kazem Gharibabadi om saken og fortalte blant annet om hvordan Iran og Irak koordinerte sine etterforskninger. Dette er gjort gjennom en felles kommisjon som har møttes tre ganger i Teheran og to ganger i den irakiske hovedstaden, Bagdad, hvor informasjon og bevis har blitt delt.

Den iranske delen av etterforskningen er helt ferdig, og ifølge Gharibabadi vil den irakiske delen være ferdig om kort tid.

– Vi forventer at irakiske tjenestemenn fullfører denne saken slik at alle personene som er involvert i planleggingen og gjennomføringen av terrorangrepet vil bli stilt for retten så snart som mulig, sa Gharibabadi under pressekonferansen.

Nøyaktig hvor mange som kan tiltales er imidlertid ikke klart, men Iran har tidligere bedt Interpol om hjelp til å arrestere 48 mistenkte i saken, inkludert Donald Trump selv.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg