Hjem Nyheter Norden Utrygt å kjøre taxi i flerkulturen

Utrygt å kjøre taxi i flerkulturen

FLERKULTUR Mange kvinner har blitt utsatt for voldtekt av taxisjåfører i Sverige, og det kan ta år før voldtektsmannen mister kjøreseddel og jobb som taxisjåfør.

Det innvandrertette yrket taxisjåfør har fått oppmerksomhet i svenske nyheter. Bare det siste året har minst 36 taxisjåfører mistet kjøreseddel fordi de har begått seksuallovbrudd i Sverige, men det kan ta opp til tre år før en taxisjåfør som voldtar under tjeneste mister kjøreseddel og jobben som taxisjåfør, ifølge SVT.

– Vi kan tilbakekalle en legitimasjon inntil videre i påvente av endelig avgjørelse. For å kunne gjøre det må vi få informasjon fra politi eller påtalemyndighet. Vi har etterspurt den informasjonen i mange år, men vi får den ikke i det hele tatt i den grad vi ønsker og har krav på, skriver Henrik Julin, seksjonssjef i Transportstyrelsen, i en epost til SVT.

Tilde ble voldtatt av taxisjåfør

20 år gamle Tilde fra Sverige forteller i et intervju til SVT at hun nettopp hadde flyttet til Stockholm og ble utsatt for voldtekt av taxisjåføren da hun skulle hjem etter en utekveld på puben med ei venninne. Hun hadde bestilt turen gjennom en taxi-app, men satte seg ved et uhell inn i en annen taxi. På vei hjem stoppet taxisjåføren på et avsidesliggende sted og voldtok henne.

– Jeg følte meg ekkel og at alt var min feil, sier Tilde.

Tilde leverte umiddelbart inn en politianmeldelse og det var mulig å sikre gjerningsmannens DNA. Men i dag, over ett år senere, har politiet fortsatt ikke klart å arrestere taxisjåføren og etterforskningen er derfor lagt på is, skriver SVT.