Hjem Nyheter Norden Vaksineekspert: Covid-19 bør være en barnesykdom

Vaksineekspert: Covid-19 bør være en barnesykdom

0

KORONA Det kan være en dårlig idé å vaksinere friske barn og unge mot covid-19, sier vaksineekspert.

– Jeg har prøvd å ta diskusjonen om hvorvidt friske barn og unge ikke er bedre tjent med å få naturlig immunitet, men det er ikke noen som er interessert i det.

Dette sier vaksineeksperten, som har forsket på vaksiner i 28 år, Christine Stabell Benn til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet skrev mandag om virologen Christian Kanstrup Holm som mener at det ikke er dårlig at store deler av covid-19-smitten er blant unge under 19 år.

En av Christian Kanstrup Holms poenger er at unge etter smitte kan bære immunitet med seg i mange år fremover.

Og det synspunktet deler Christine Stabell Benn.

– Man er veldig godt beskyttet mot en ny infeksjon hvis man tidligere har hatt en naturlig infeksjon. Man er antakelig også bedre beskyttet mot varianter fordi man har dannet immunitet mot hele virus og ikke bare spike-proteinet, sier hun.

Vaksinens effekt avhenger av alder

Tidligere har det vært beskrevet hvordan Pfizer-vaksinens effekt med stor sannsynlighet er overvurdert, da mange av kontrollpersonene fra deres egen studie ikke har hatt delta-varianten, og fordi studien kun går til april.

Christine Stabell Benn forklarer at Pfizers vaksine dog ser ut til å beskytte godt mot alvorlig sykdom og død.

Hun fremhever at det for nettopp eldre og sårbare ser ut til å være en riktig god idé å ta vaksinen, da covid-19 har høy dødelighet for disse gruppene.

Ifølge Christine Stabell Benn er det en faktor på 1 000 i forskjell på dødelighet blant de yngste og de eldste aldersgruppene. Derfor er det veldig forskjellig hvor mye det er å vinne på å ta vaksinen.

– Blant de ynge aldersgruppene er det ikke mye å vinne på å være beskyttet mot covid-19 da det simpelthen ikke er spesielt stor dødelighet i de aldersgruppene, sier hun.

Samlet sett var det i Pfizers studie, som inneholdt blandede aldersgrupper, 15 dødsfall blant de vaksinert og 14 blant de ikke-vaksinerte.

– Det er ikke noe i Pfizers tall som tyder på at vaksinen har noen effekt på den samlede dødeligheten, når man ser på hele aldersspekteret, forteller Christine Stabell Benn.

Covid-19 skal være en barnesykdom

Ifølge Christine Stabell Benn bør man vaksinere folk i risikogruppene, men for friske barn og unge bør man diskutere hvorvidt det ville være bedre for dem og samfunnet hvis de fikk naturlig immunitet i stedet for vaksinen.

På den måten mener hun at man raskere kan starte en overgang mot å temme covid-19 til å bli en alminnelig barnesykdom.

– Jeg mener at det optimale sluttspillet for covid-19 er at det blir en barnesykdom – snarere enn en vaksinesykdom – slik som de andre koronavirusene man får som barn. Så får man god immunitet, som antakelig beskytter mot alvorlig sykdom inn i alderdommen, forteller Christine Stabell Benn.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg